Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři snímky budou v Brně bojovat o filmovou cenu Evropského parlamentu. Diváci je zhlédnou zdarma

Tři snímky budou v Brně o víkendu bojovat o filmovou cenu Evropského parlamentu. Diváci je zdarma zhlédnou v brněnském kině Scala od 7. do 9. prosince. Každý divák bude mít navíc hlas, který může nakonec rozhodnout o konečném vítězi.

Cílem projektu, který byl zahájen v roce 2012, je přiblížit projekce finalistů oficiální soutěže LUX FILM PRIZE občanům ve všech 28 zemích Evropské unie. Během LUX Film Days mají všichni diváci hlas. Filmová cena LUX vyzývá každého, aby si vybral svého vlastního vítěze. Diváci mají tedy možnost po shlédnutí hlasovat pro svůj oblíbený film na stránkách Lux Film Prize

V Brně se diváci mohou těšit na snímky s názvy Styx, Donbas a Druhá strana všeho, které se letos ucházely o filmovou cenu Evropského parlamentu.

Filmy jsou promítány v původním znění s českými titulky.


7.12. STYX (začátek 20:30 hod.)

Třicátnice Rike má vše, co si Evropanka může přát – je úspěšná, vzdělaná a slušně zaopatřená. Přepracovaná lékařka si konečně vybírá dovolenou a vyráží z Gibraltaru na dlouho připravovanou plavbu oceánem, sama na malé plachetnici. Tichý souboj s nezdolným větrem a mořskými proudy ale brzy naruší setkání s uprchlickou lodí, která odmítá rádiový kontakt. Rike se bude muset rozhodnout, zda pokračovat dál, nebo pomoci umírajícím. Všichni se ale na její loď nevejdou… Příběh sebevědomé ženy, která zjistí, že lidství končí v mezinárodních vodách, je syrovým podobenstvím současného světa.


8.12. DONBAS / DONBASS (začátek 20:30 hod.)

Záhy po Majdanu přišel Donbas a procitnutí solidarity a občanského vědomí vystřídaly nenávist a destrukce bratrovražedné války. Neradostný obraz světa zbaveného morálky, svědomí i vkusu je reinscenací youtube příspěvků bezprostředních účastníků východoukrajinského běsnění. V epizodicky vystavěném příběhu najdeme revoluční i všední, slavnostní i ponižující, úsměvné i tristní momenty donbaského života, které se podobají nejapnému spektáklu, v němž většina zúčastněných hraje role loutek či statistů. Sergej Loznica svým přiznaně ambivaletním pohledem na přerod tamní tragédie ve frašku demaskuje univerzální mechanismy vzájemných proměn reality a fikce.


9.12. DRUHÁ STRANA VŠEHO (začátek 20:30 hod.)

Celovečerní dokumentární film režisérky Mily Turajlic, tvůrkyně oceňovaného dokumentu Cinema Komunisto. Díky zamčeným dveřím uvnitř bělehradského bytu zůstala jedna rodina oddělená od své minulosti více než sedmdesát let.

Když režisérka začne vést důvěrný rozhovor se svou matkou, politické rozpory panující v jejich domácnosti odhalí dům a zemi poznamenané ponurou historií. Kronika srbské rodiny se promění ve sžíravý portrét aktivistů v době velkých nepokojů, zpochybňující odpovědnost každé generace bojovat za svou budoucnost.

Foto Lux Film Days | Zdroj s použitím TZ

Štítky lux film days, Scala, filmová cena, Evropský parlament, Brno, Donbas, Evropská unie, kino, Lux, Sergej Loznica, YouTube, Cinema Komunisto, Gibraltar

Tři snímky budou v Brně bojovat o filmovou cenu Evropského parlamentu. Diváci je zhlédnou zdarma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.