Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TRAILER: Podívejte se na první ochutnávku filmu podle světového bestselleru z vily Tugendhat

Nový film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj vstupuje do poslední etapy postprodukce. Diváci se nyní můžou podívat na první záběry z filmu. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd v čele s Carice van Houten, herečkou známou ze seriálu Hra o trůny. Film podpořilo více než čtyřmi miliony i město Brno. Premiéru bude mít film nejspíše na jaře příštího roku.

„Skleněný pokoj je adaptací románu Simona Mawera, který mapuje dějiny Československa 20. století a zároveň vypráví trojici milostných příběhů postav, které vilu Tugendhat během desítek let obývaly. Oba rozměry knihy jsme se snažili ve filmu zachovat,“ říká režisér Julius Ševčík. „Inspirací nám byly klasické filmy jako Anglický pacient i konceptuální milostné příběhy jako Stvořeni pro lásku. Skleněný pokoj je drobnokresba milostného příběhu na pozadí dějin,“ vysvětlil Ševčík.

Dvě ženy a dům

Hlavními hrdinkami filmu, který vypráví příběh o lásce, přátelství a zásadních životních rozhodnutích, jsou Liesel Landauerová a její přítelkyně Hana. Dvě ženy, které spojil celoživotní vztah a jeden mimořádný dům, který pro Liesel a jejího muže Viktora postavil architekt Von Abt.

„Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ říká producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodal producent. 

„Skleněný pokoj je o lidech, kteří vybočili z řady, a právě to, že je na člověka vidět, vyžaduje velkou odvahu,“ řekl při natáčení představitel Von Abta Karel Roden. 

Red Woman z Her o trůny byla nadšena z vily

„Když jsem si poprvé přečetla scénář, nadchlo mne, že vila je vlastně hlavní postavou celého příběhu,“ říká herečka Carice van Houten. „Skleněný pokoj je jakousi metaforou transparentnosti. A to jak v příbězích, které se v něm v průběhu let odehrály, tak v emocích, které je provázely. Ve vile se nic neukryje. Líbilo se mi, že Hana je velmi moderní žena, což mi bylo velice blízké," dodala ke své postavě.

Román Simona Mawera Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Realizace rozsáhlého filmového projektu trvala od prvotního nápadu téměř deset let. Premiéra filmu je plánována na jaro 2019, do kin uvede společnost Bioscop.

Foto IN Film, Barbora Jančárová | Zdroj s použitím TZ

Štítky Skleněný pokoj, film, teaser, vila Tugendhat, Brno, Julius Ševčík, Carice van Houtenová, Hra o trůny, Simon Mawer, vila, Československo, Karel Roden, Rudolf Biermann

TRAILER: Podívejte se na první ochutnávku filmu podle světového bestselleru z vily Tugendhat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.