Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně dnes začíná festival věnovaný brněnskému velikánovi Leoši Janáčkovi

Festival Janáček Brno letos představí skladatelovo kompletní jevištní dílo. Přehlídku dnes zahájí nové nastudování Příhod lišky Bystroušky v podání pořádajícího Národního divadla Brno. Premiéra zároveň slavnostně otevře Janáčkovo divadlo po rekonstrukci, která zatím úplně neskončila, ale sál i prostory pro diváky jsou hotové.

Věc Makropulos představí v Brně Vlámové

K očekávaným festivalovým událostem patří inscenace Věci Makropulus v provedení Vlámské opery, která se uvádění díla Leoše Janáčka věnuje pravidelně. Její pastorkyni na festivalu uvede soubor Velkého divadla Stanisława Moniuszka z Poznaně. Velšská národní opera přijede s dalším Janáčkovým dílem Z mrtvého domu.

Slavnostní zakončení festivalu obstará 5. prosince pražské Národní divadlo s operou Výlety páně Broučkovy. Kromě operních inscenací přehlídka nabídne také komornější koncerty, recitály a matiné. Jako klavírista se představí například uznávaný skladatel Thomas Adés. Janáčkovy folklorní inspirace připomenou valašský soubor Kašava nebo Musica folklorica.

Po měsících rekonstrukce v novém

V Janáčkově divadle pracovali stavbaři od loňska, rekonstrukce se kvůli komplikacím protáhla. Náklady překročí 600 milionů korun, přesná částka ale ještě není známá, stavbaři ve zbytku budovy zůstanou i v roce 2019.

Kvůli rekonstrukci muselo Národní divadlo Brno jako jeho hlavní uživatel řešit řadu obtíží. Na mnoho měsíců přišlo o největší sál i zázemí operního a baletního souboru, stouply mu provozní náklady a klesly výnosy ze vstupenek.

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, divadlo, festival, Janáček, Brno, Leoš Janáček, rekonstrukce, Národní divadlo Brno, Janáčkovo divadlo, opera, Bolšoj těatr, Národní divadlo v Praze, Poznaň, koncert, Kašava

V Brně dnes začíná festival věnovaný brněnskému velikánovi Leoši Janáčkovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.