Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Amadeus, Sid Vicious, Jim Morrison. Pět hudebních životopisných filmů, které jsou dokonalou poctou

V kinech momentálně řádí Freddie Mercury v Bohemian Rhapsody a mluví se o jedné z největších filmových událostí vůbec. Už nyní je jisté, že se tento film zařadí mezi hudební životopisné klasiky. Jaké? Tady je pět tipů!

RECENZE: Bohemian Rhapsody oprašuje Mercuryho božství 

Amadeus (1984)

Samozřejmě… jakým jiným filmem začít, že? Amadeus je naprosto geniální dílo z dílny Miloše Formana, kterému dominuje správně šílený Tom Hulce v titulní roli. Strhující snímek o tom, že když vás nepolíbí všechny potřebné múzy, tím největším se nestanete. Antonio Salieri (parádní F. Murray Abraham) je zde vnímám až jako záporná postava, ale ono tomu tak není. Je to vlastně smutný člověk, který chce… ale nemá na to. Jeden z mála filmů, u jehož sledování máte pocit, že jste u něčeho skutečně velkého.

Sid a Nancy (1986)

Gary Oldman má na kontě zajímavou filmografii. Byl už Draculou, samotným Beethovenem a na začátku kariéry jednou z nejslavnějších postav punkové revolty – Sidem Viciousem. Film Sid a Nancy z roku 1986 v člověku dodnes vzbuzuje naprostý hnus, avšak to je jeho největším pozitivem. Alex Cox skvěle vystihl syrovou a beznadějnou atmosféru tehdejší scény. Sid Vicious je ztracená duše, člověk, který si nezasluhuje respekt, zároveň člověk, který neměl jednoduché dětství, a tak se na něj nelze dívat jen černobíle.

The Doors (1991)

Do letošního roku pravděpodobně nejuznávanější hudební životopisný film. Oliver Stone natočil epickou poctu své oblíbené kapele, která v na přelomu 60. a 70. let psala dějiny rocku. Z The Doors je cítit, s jakou láskou je snímek natočen, jaká péče se věnovala každému detailu. Je to vzrušující jízda, u které je vám vždycky líto, že už jsou závěrečné titulky. Největší výhrou byl Val Kilmer, díky kterému máte pocit, že je na plátně skutečně Jim Morrison. Obdivuhodný výkon, jenž se zapsal do dějin. A abych nezapomněl… na klávesy zde hraje agent Cooper, to jen pro zajímavost.

Walk The Line (2005)

Joaquin Phoenix je bezesporu hereckým velikánem, na čemž se nemalou měrou podepsal i parádní Walk The Line z roku 2005. Jak známo – ve snímku ožívá country velikán Johnny Cash. Vracíme se na jeho začátky a prožíváme velký příběh, který dokáže napsat jen život. Do toho skvělá Reese Withespoon, výborný kamera Phedona Papamichaela a citlivá režie Jamese Mangolda. Klasika.

Miles Ahead (2015)

Okej… tohle není skutečný životopisný film. Vlastně je to fikce využívající pro svůj děj skutečné historické postavy. Miles Davis je dodnes naprostou jazzovou superstar, která bourala žánrové mantinely a žila jako správná rocková hvězda. Miles Ahead se odehrává v druhé polovině 70. let, kdy byl legendární trumpetista v důchodu (naštěstí dočasném). Zápletka je malinko bizarní (nebudu prozrazovat), ale film obsahuje tak nádherné pasáže (například vzpomínky na Milesovu múzu Frances Taylor), že srdce každého fanouška poskočí. Plusem je také skvělý výkon Dona Cheadleho a naprosto precizní soundtrack od Roberta Glaspera.

Autoři | Foto repro youtube

Štítky film, hudba, Václav Votruba, životopis, Sid Vicious, Jim Morrison, životopisný film, Freddie Mercury, Bohemian Rhapsody, Miloš Forman, Tom Hulce, Antonio Salieri, F. Murray Abraham, kino, Ludwig van Beethoven

Amadeus, Sid Vicious, Jim Morrison. Pět hudebních životopisných filmů, které jsou dokonalou poctou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.