Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sto let ve sto minutách. Divadlo Polárka nabídne k výročí jedinečnou inscenaci

Vejde se sto let republiky do sta minut na jednom jevišti? Svéráznou oslavu výročí Československa si na 28. října připravilo brněnské Divadlo Polárka. Ve sto minutách hudebně-divadelního happeningu se pokusí obsáhnout události každého jednotlivého roku republiky.

Pět mužů a Republika

Nápad připomenout výročí republiky se zrodil v hlavě kapelníka Polárky Davida Smečky již téměř před rokem. “Za těch sto let se nestaly jen velké dějinné zvraty, ale taky spousta zdánlivých banalit, které utváří náš život. Třeba v roce 1928 se narodila moje babička, to je pro mě moc důležitá událost,” uvedl Smečka.

Stejně tak ústřední pětice herců si mezi sebe rozlosovala jednotlivé roky, ke kterým posléze dohledali nejrůznější informace. Z nich pak dramaturg Jan Cimr skládal scénář happeningu.

„Pět herců tak bude v klíčových letech představovat třeba muže 28. října nebo hokejové mistry světa. Zároveň bude ale každý stát sám za sebe, představí, co se pro něj za těch sto let odehrálo důležitého,” prozradil Cink. Jediné ženské role, Republiky, se pak zhostí Alžběta Filipová. „Pro každou generaci znamenala Republika něco jiného, měli k ní jiný vztah. Víc už neprozradím,” uzavírá Cimr.

Jukebox republiky

Sto let ve sto minutách je ovšem také od počátku především hudební projekt. Během představení bude hrát jednočlenná kapela Republic Jukebox, která zároveň doprovodí i následnou oslavu ve foyer - krom jiného zde skutečně najdete seznam stovky písniček, pianista Jan Laichman bude umět pro každý rok jednu. A je jen na vás, kterou si “pustíte”.

Projekt Sto let ve sto minutách uvede Polárka pouze ve dvou uvedeních, a to 28. a 30. října vždy v 17.30.

Foto Divadlo Polárka | Zdroj s použitím TZ

Štítky sto let, sto minut, Divadlo Polárka, Československo, slavnost, happening

Sto let ve sto minutách. Divadlo Polárka nabídne k výročí jedinečnou inscenaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.