Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedna z nejúspěšnějších výstav světa připluje do Brna. Titanic nabídne artefakty ze dna oceánu i příběhy cestujících

Od 30. října se v prostorách Pavilonu C Výstaviště Brno uskuteční světová výstava Titanic. Expozice, kterou po světě navštívily miliony návštěvníků, představí reálné prostory legendárního plavidla, které v roce 1912 kleslo na dno Atlantiku. Výstava představí několik stovek originálních exponátů, které byly vytaženy ze dna oceánu. Dále pak návštěvníci projdou skutečnými kajutami, salonky i částí strojovny lodi Titanic. Zajímavý bude také dotek ledovce či možnost vyfotografování se na přídi lodi.

Výstava, kterou od konce října najdou návštěvníci na Výstavišti v Brně, přiblíží skutečný Titanic. I díky své autentičnosti a reálnému provedení je výstava jednou z nejúspěšnějších výstav světa. Fenomén Titanic vypráví příběh doby počátku dvacátého století, příběh technického rozmachu, příběh luxusu a rozvoje lidstva.

Každý návštěvník dostane příběh skutečného pasažéra Titanicu

V rámci rozsáhle expozice, která zabere více než 2500 m2, projdou návštěvníci částmi skutečného Titaniku. Při vstupu na výstavu každý dostane boarding pass – palubní lístek reálného cestujícího na Titaniku. Návštěvníci tak prožijí celou výstavu jako konkrétní cestující a seznámí se s jejich osudem.

Ve třinácti galeriích doplněných o kinosál, na ně čekají kajuty několika tříd, navštíví luxusní kavárnu první třídy, strojovnu s vodotěsnými dveřmi, dotknou se reálného ledovce, prohlédnou si vrak legendárního parníku na dně oceánu, zažijí 3D virtuální realitu a vzdají hold obětem zkázy Titaniku. Všechny prostory výstavy jsou opatřeny speciálním zvukovým doprovodem, který dokonale navozuje atmosféru v jednotlivých částech lodi od elegantního valčíku v 1. třídě, až po hluk strojoven v kotelně.

Stovky originálních artefaktů 

"Celou výstavu do Brna přiveze více než desítka kamionů. Povezou stovky originálních artefaktů, mezi kterými jsou osobní předměty cestujících od šperků, brýlí, dokladů, ale také hrací karty, oblečení nebo třeba flakony s parfémy, které ještě stále voní. Dále přivezeme spoustu vybavení kuchyně od velkých hrnců a kávovarů až po luxusní jídelní soupravy. A nechybí ani části samotné lodi, její strojové a technické vybavení nebo třeba nádherné již tehdy elektrické lampy. To vše bylo vytaženo ze 4000 m hlubokého dna oceánu a zrestaurováno, abychom to mohli představit Brnu" řekla k výstavě její česká kurátorka Květa Havelková.

Majitelem výstavy je americká společnost RMS Titanic, která má jako jediná na světě právo vyzvedávat předměty z několika kilometrové hloubky dna oceánu. Celková hodnota výstavy je tak téměř nevyčíslitelná. Celosvětový fenomén Titanic podpořil i slavný film Jamese Camerona s Leonardem DiCapriem a Kate Winslet v hlavních rolích. Návštěvnici budou mít možnost vyfotografovat se na výstavě na přídi lodi, stejně jako to udělali filmoví hrdinové.

Program pro děti

Pro malé návštěvníky bude na výstavě připravena dobrodružná dětská stezka „Cesta za pokladem oceánu“ plná hádanek, úkolů a zajímavých překvapení. A na konci této expedice samozřejmě získají poklad.

Titanic je bez nadsázky nejznámější lodí všech dob. Ve své době největší dopravní plavidlo planety, symbol luxusu a technického pokroku, ale také nejrychlejší spojení mezi Evropou a Severní Amerikou. Slavná loď vyplula na svou první a poslední cestu 10. března 1912, o pět dní později bohužel kvůli srážce s ledovcem klesla ke dnu ledového Atlantického oceánu. Zpráva o potopení plavidla okamžitě obletěla svět a téměř dvě třetiny pasažérů svou cestu za novým životem do Ameriky nikdy nedokončilo.)

Více informací o výstavě najdete na webových stránkách akce.

Štítky Titanic, výstava, Brno, ledovec, strojovna, Atlantský oceán, Světová výstava, exponát, Leonardo DiCaprio, Kate Winsletová, James Cameron, Evropa

Jedna z nejúspěšnějších výstav světa připluje do Brna. Titanic nabídne artefakty ze dna oceánu i příběhy cestujících  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.