Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mezinárodní kytarový festival v Brně nabídne světově proslulé kytaristy či slavnou tanečnici flamenca

PR článek

Letošní, v pořadí již XXVII. ročník Mezinárodního kytarového festivalu, opět představí milovníkům klasické hudby světově proslulé kytaristy v mimořádně kvalitní dramaturgii. Tu po odborné stránce zaštiťuje Česká kytarová společnost, o.s., pod vedením doc. Mgr. Vladislava Bláhy, ArtD, z brněnské JAMU.

Jde o unikátní projekt, nejen tradicí a kvalitou programu. Velmi pozitivně je hodnocen zahraničními médii, která jej považují za jeden z nejvýznamnějších kytarových festivalů v Evropě.

I letošní program má řadu nej

Úvodní festivalová Noc flamenca na Špilberku 5. srpna v programu nazvaném Flamenco and its Vibrant World představí kytaristu Javiera Conde, jenž je považován za nejtalentovanějšího z mladých flamencových kytaristů, vyznačující se dokonalou technikou hry, slavnou tanečnici flamenca Zairu Santos, zpěváka Ismaela Solomando, perkusionistu Luise de Jerez a kytaristu Josého Conde. Celá flamencová skupina je z Andaluzie, která je jediné místo na světě, kde originální nefalšované flamenco je tradiční součástí folkloru.

Světové kytarové špičky

V následujícím festivalovém týdnu v barokním Sněmovním sále Nové radnice na koncertech vystoupí některé absolutní světové špičky kytary, které se na jiných festivalech v ČR neuvidí: jeden z vůdčích kytaristů současnosti Costas Cotsiolis, profesor VŠ v Aténách, vítěz mnoha kytarových soutěží, dále René Izquierdo - profesor Milwaukee University ve státě Wisconsin v USA,nebo  Tom Kerstens - dánský kytarista žijící v Londýně, ředitel Mezinárodního kytarového festivalu v Londýně a dle Classic FM člen špičky kytarových klasiků.  Milovníci netradičních spojení hudebních nástrojů se mohou těšit na polské duo Jakub Bokun (klarinet) & Jakub Kosciusko (kytara), složené z profesorů VŠ ve Wroclavi. Festival bude zakončen koncertem  10. 8. na Nové radnici v Brně se specialitou festivalu - Kytarovým orchestrem pod vedením dirigentů Nikity Koškina z Moskvy a Vladimíra Novotného z Prahy.

Návštěvnost všech akcí festivalu včetně  přednášek, odpoledních koncertů a soutěže každoročně přesahuje počet 3000 návštěvníků, čímž se potvrzuje, že se jedná o největší festival svého druhu ve středoevropském regionu.

Kytarové kurzy předních evropských lektorů

Při festivalu probíhají Mezinárodní kytarové kurzy, které jsou vedeny sólisty koncertů festivalu a mezinárodně předními světovými pedagogy, jakou jsou například skladatelé Nikita Koškin (Moskva) - jeden z nejvýznamnějších kytarových skladatelů současnosti, Milan Tesař (prof. Konzervatoře J. Ježka v Praze), Igor Shoshyn (Bělorusko), Krzysztof Nieborak – významný polský kytarista a šéfredaktor časopisu GITARA,  pedagog a výrobce mimořádných kytar, nebo Michele Greci z Itálie – pedagog na státní konzervatoři Domenica Cimarosa v Avellinu a konstruktér speciálních modelů kytar. Každoročně se kurzů zúčastní na 150 kytaristů z přibližně 15 zemí z Evropy a zámoří (USA, Japonsko, Mexiko, Brazílie ad.). Účastníci kurzů se účastní nácviku kytarového orchestru festivalu, který vystoupí na závěrečném koncertě. 

Vedle koncertů a mezinárodních kurzů proběhne Mezinárodní kytarová soutěž GUITARTALENT ve dvou kategoriích  - do 19 let a bez omezení věku. Mezinárodní porota složená z předních umělců a pedagogů rozhodne o tom, kdo se stane vítězen soutěže a vyhraje 1. cenu, která obnáší kytaru nejvýznamnějšího japonského  kytaráře Masaki Sakuraie a  postup do finále kytarové soutěže v dubnu 2019 v Tokiu nebo další ceny – koncertní kytary vynikajících mistrů kytarářů Santo Vruna z Itálie, Jana Schneidera z ČR ad.

Festival pořádá medial agency, s.r.o., ve spolupráci s Českou kytarovou společností ,z.s. a TIC Brno, p.o. Předprodej vstupenek je v síti Ticketportal. Další informace najdete na www.kytarovyfestival.cz.

Štítky Noc flamenca, kytarový festival, slavní kytaristé, JAMU, festival, koncert, Brno, kytara, Vladislav Bláha, soutěž, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Evropa, tanečník, Javier Conde, klasická hudba, José Conde

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní kytarový festival v Brně nabídne světově proslulé kytaristy či slavnou tanečnici flamenca  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.