Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně přibudou nové stromy, oddělí silnice od obytných zón

V některých frekventovaných brněnských ulicích přibude množství stromů a keřů, které mají pomoci oddělit rušné silnice od obytných zón. Stromy nechá radnice vysázet zejména v Žarošické, Jedovnické a Novolíšeňské ulici, ve všech je velký provoz. Stromy budou sloužit jako takzvaný zelený filtr, uvedl v tiskové zprávě mluvčí brněnské radnice Pavel Žára.

Budou chránit proti hluku, jejich listy zachytí prach, mají význam při zpomalování odtoků srážek. Vysázení stromů a následná pětiletá péče o ně bude stát dva miliony korun, 85 procent zaplatí EU. 

"Smyslem zeleného filtru je oddělit obytné zóny od významných zdrojů znečišťujících ovzduší, zejména páteřních komunikací. Na těchto zdrojích není možné technologické opatření, jež by vedlo ke snížení imisní zátěže," uvedl Žára. Mezi stromy budou podle něj převažovat druhy odolné vůči znečištěnému ovzduší. Pod nimi budou keře a popínavé rostliny.

Opatření pro zlepšení ovzduší v Brně podporuje opoziční Strana zelených (SZ). "Situace v Brně je téměř kritická, je tu třetí nejhorší stav ovzduší v ČR. Prach v ovzduší není způsoben provozem továren, ale z 80 procent právě silnou dopravou, opatření proto musí být namířená tímto směrem," řekl předseda brněnské SZ Martin Ander. Kromě izolační zeleně by město podle něj mělo vystavět velká záchytná parkoviště na okrajích města, kde by lidé nechali auto a dál jeli hromadnou dopravou.

Podle Žáry už radnice řadu opatření učinila. V Brně jsou například oblasti s omezením vjezdu těžkých vozidel, v hromadné dopravě jsou preferované trolejbusy a tramvaje, tedy vozidla využívající elektrickou trakci, sází se zeleň a staví a projektují se nové komunikace odvádějící dopravu z centra města.

V minulé topné sezoně byla smogová situace v Brně vyhlášena jednou, trvala 27 hodin. Například v Ostravsko-Karvinské oblasti byla vyhlášena smogová situace osmkrát a trvala 713 hodin.

Zdroj ČTK

Štítky silnice, stromy, Brno, strom, radnice, vzduch, Strana zelených, Evropská unie, Martin Ander, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přibudou nové stromy, oddělí silnice od obytných zón  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.