Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně otevřeli průlomový cyklopruh v Kounicově ulici

Brno dnešním otevřením kilometr dlouhého cyklopruhu v Kounicově ulici udělalo průlom v dosavadních opatřeních pro cyklodopravu ve městě. Dosud totiž malovalo pruhy tam, kde zůstával stále dostatečný prostor pro auta.

Kounicova, jedna z hlavních radiál do centra, je však poměrně úzká. Podle náměstka primátora Roberta Kotziana (ODS) si toto
opatření vyžádá od motoristů i cyklistů vzájemnou ohleduplnost a postupné zvykání.

Angažovaná cyklistická veřejnost po tomto opatření dlouho volala. "Udělali jsme maximum toho, co ve stísněných poměrech šlo. Ulici jsem si projel a nové opatření nepůsobí vážnější problémy v průjezdnosti. Je to novinka, se kterou se musíme naučit žít a uvidíme, co nám přinese," řekl Kotzian. 

Pokud budou zkušenosti z Kounicovy pozitivní, sáhne Brno podle náměstka k dalším opatřením, k nimž je dosud zdrženlivé, což se může týkat v blízké budoucnosti rekonstruovaných ulic Milady Horákové, Minské a Horovy. "Pokud by zkušenosti nebyly dobré, znamenalo by to naopak zdržení plánů. Jedná se o zásah do veřejného prostoru a taková opatření je potřeba nedělat ukvapeně. Postupujme vpřed přiměřeně rychle, abychom si na změny stačili zvykat," míní Kotzian.

Nový cyklopruh stál radnici 600.000 korun, letos je na cyklodopravu vyčleněno v rozpočtu 5,2 milionu korun, v dalších letech by to mělo být vždy pět milionů.

Letos se také podařilo po mnoha letech prosadit obousměrný průjezd cyklistů některými jednosměrkami, jako jsou Hrnčířská, Opletalova, Ponávka či Lazaretní. Projektově přichystané jsou opatření v ulicích Jaselské, Gorkého, Mlýnské či Vodově. Nově se letos cyklopruh objevil na Úvoze a přívětivější je nyní pro cyklisty křižovatka ulic Husova, Údolní a Besední. Naopak stále se nedaří vyřešit kvůli zamítavému postoji policie průjezd centrem. Zatímco po Masarykově ulici denně projedou desítky tramvají i aut s různým povolením, cyklisté do pěší zóny ve všední dny nesmí.

V Brně se za posledních deset let zvýšil počet cyklistů v ulicích o 60 procent a stále jich mírně přibývá. Na podporu rozvoje cyklodopravy se ve čtvrtek v 18:00 na Moravském náměstí uskuteční akce Nakoleon a 1000 jeho věrných. Pořadatelé zde letos chtějí shromáždit alespoň 1000 příznivců cyklodopravy, v předchozích letech se počet účastníků pohyboval kolem 300.

Zdroj ČTK

Štítky cyklopruhy, Kounicova, Brno, cyklistika, cyklista, Robert Kotzian, ODS, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně otevřeli průlomový cyklopruh v Kounicově ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.