Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kde se nachází tramvaje? Brňané to zjistí on-line

Polohu všech vozů městské hromadné dopravy mohou jako první v zemi na internetu sledovat brněnští cestující. Dopravní podnik ve středu poskytl data z Řídicího a informačního systému k využití pro webovou stránku fanoušků brněnské městské dopravy. Podle mluvčí dopravního podniku Lindy Hailichové buse firma službu nabízet přímo na oficiálních stránkách.

Lidé mohou díky aplikaci zjistit, kde se nachází spoj, kterým chtějí jet, mohou si také například vyfiltrovat pouze nízkopodlažní vozidla. „Základ aplikace vznikl v roce 2011, kdy byly tři tramvaje typu Anitra osazeny WiFi anténou. Aby si mohli cestující najít polohu těchto tramvají, byla vytvořena aplikace WiFi Tram pro platformu chytrých telefonů Android," vysvětlil ČTK správce webu www.bmhd.cz Jiří Černý.

Interaktivní mapu Brna, na níž se nacházejí barevné štítky s čísly linek, lze nalézt na http://iris.bmhd.cz/. Dispečink dopravního podniku začal sledovat on-line pohyb vozidel už v roce 2004, aby dokázal operativněji řešit nepravidelnosti v provozu. Začal je využívat také pro elektronické panely, které v dopravních uzlech doplňují jízdní řády a ukazují skutečný čas odjezdu.

Většina zastávek však dosud disponuje pouze tištěnými jízdními řády. „Užitečnost aplikace si nejvíce ověříme při různých mimořádných událostech, například při sněhové kalamitě, kdy některé spoje jezdí omezeně nebo vůbec. Cestující tak snadno zjistí, zda může cestovat, jak plánoval, nebo má zvolit alternativní způsob dopravy," uvedla Hailichová.

Tvůrci vytvořili i aplikaci pro chytré mobilní telefony. Pro Android ji lze najít na stejné adrese jako na webu, pro Windows Phone je na sotoris.cz.

Nejpozději za měsíc však bude mít dopravní podnik na svých stránkách vlastní aplikaci, nyní poskytuje data fanouškovské aplikaci bezplatně.  „Vznikla jako vedlejší produkt při potřebném převádění dat z našeho systému, takže nás nebude stát ani korunu a v budoucnu ji využijí i dispečeři, až bude k dispozici v mobilní verzi," sdělila Hailichová.

Aplikace nabízí i další informace především pro fanoušky městské dopravy. Lze tam totiž najít evidenční číslo vozu, typ vozu či vozovnu, z níž vůz vyjel.

Zdroj ČTK

Štítky tramvaj, DPMB, autobus, trolejbus, Brno, aplikace, online, dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Jiří Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se nachází tramvaje? Brňané to zjistí on-line  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.