Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dřevěné a plastové. Brňané testovali nové typy sedaček

Kvůli náročné údržbě a častému vandalismu plánuje brněnský dopravní podnik v autobusech vyměnit textilní sedačky za nové z dřevěných latěk, nebo z plastu. Cestujícím dal o víkendu možnost obě varianty otestovat ve vozech přistavených v Rašínově ulici.

Lidé mohli po vyzkoušení vyplnit anketní lístek. „Hodnotit mohou i na našich internetových stránkách. Výsledky nám pak poslouží jako jeden z podkladů k rozhodnutí, jaký typ sedaček zvolíme,“ řekl provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jiří Valníček.

Nové materiály hledá dopravce proto, že ty stávající se špatně udržují. „Při ušpinění nemůžeme sedadlo rychle vyčistit a s autobusem pokračovat v jízdě. Většinou je nutné odeslat ho do vozovny a na lince nahradit jiným,“ popsala mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Obě varianty si mezi Brňany našly své příznivce i odpůrce. „Mám ráda přírodní materiály, takže jsem nadšená z dřevěných sedaček,“ sdělila Eva Ondrušová. Naopak Pavlu Horkému laťková sedadla připomínají ta na výletní lodi. „Navíc mě z toho bolela záda a zadek. Rozhodně se proto přikláním k plastu, který je pěkně tvarovaný,“ uvedl Horký.

Plastovým sedačkám nahrává také cena. „Osazení dvanáctimetrového autobusu tímto typem vyjde na devadesát tisíc korun. Dřevěné pak stojí sto třicet tisíc korun,“ informoval Valníček. Cena současných textilních sedaček je 102 tisíc korun.

Pokud si lidé nestihli sedadla vyzkoušet o víkendu, mohou je otestovat přímo v provozu. „Plastová se nacházejí v jednom autobusu typu Crossway a deseti nových minibusech Stratos. Dřevěné najdou cestující v jednom z vozů Karosa B931, který prošel generální opravou,“ dodala Hailichová.

Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel

Neděle, 15. prosince 2013, 20:37

Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman
Brněnský dopravní podnik testuje nové typy sedadel, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman

Autoři

Štítky Dopravní podnik města Brna, autobus, sedačka, sedadlo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěné a plastové. Brňané testovali nové typy sedaček  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.