Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cyklisté dostali zelenou, budou moci projíždět pěší zónou

Více než čtvrt století mají cyklisté do velké části historického jádra zakázaný vjezd. Zřejmě už na konci jara ale budou moci projet páteřní pěší zónou od Moravského náměstí až po ulici Nádražní. Dnes tento záměr schválili brněnští radní.

V současnosti cyklisté do pěších zón v době od 9 do 17 hodin mají vjezd zakázán. Nově se jich časové omezení týkat nebude. Trasa je plánována ulicí Rašínovou, náměstím Svobody a Masarykovou. Zákaz vjezdu zůstane jen v České ulici.

„Pro dopravu je úzká a příliš frekventovaná. Chodcům by tam cyklisté vadili. Ale i jinde musí dodržovat pravidla silničního provozu a přizpůsobit jízdu pěší zóně. Pokud chce teď člověk projet na kole městem z jedné strany na druhou, musí se centru vyhnout. To chceme změnit,” řekl náměstek primátora Martin Ander, který rozšiřování cyklistické dopravy v Brně dlouhodobě prosazuje.

Po schválení Radou města Brna a po diskuzi s policií a dalšími orgány rozhodne o konečné podobě změny ve prospěch cyklistů magistrátní odbor dopravy. Ten následně nechá průjezdné ulice osadit novými dopravními značkami.

Policisté ovšem upozorňují na možné problémy. „V tak zalidněné části města bude obtížné zaručit bezpečnost všem chodcům i cyklistům a často může docházet ke kolizním situacím i ke zraněním,” uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Ander ale tyto obavy nesdílí. „V dalších městech, kde to funguje, nemají zkušenosti, že by po vpuštění cyklistů do pěších zón přibylo úrazů a problémů,“ uvedl.

K hlavním iniciátorům za volnější pohyb cyklistů v centru města patří sdružení Brno na kole. „K povolení vjezdu je ještě dlouhá cesta, ale první úspěšný krok je tady," reagoval na rozhodnutí městské rady předseda sdružení Michal Šindelář, který každoročně pořádá velkou cyklojízdu Brnem.

Sdružení také usiluje o zřízení cyklopruhů v dalších ulicích města. „Některá parkovací místa by se měla zrušit ruku v ruce s tím, jak vznikají parkovací domy a podzemní garáže, které nejsou dostatečně využité," konstatoval Šindelář.

Štítky cyklista, pěší zóna, Brno, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté dostali zelenou, budou moci projíždět pěší zónou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.