Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cedule z tramvají rádi kupují sběratelé, zásoby se tenčí

Oblíbenými sběratelskými kousky fanoušků městské hromadné dopravy jsou cedule z dopravních prostředků, případně tabulky s názvy zastávek. V Brně už se však jejich zásoby rychle tenčí, protože dopravní podnik nové několik let nepotřebuje a při dnech otevřených dveří je zájemcům prodává, řekla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Elektronické tabule na čelech a bocích tramvají, trolejbusů či autobusů, které se montují i do starších vozidel, už plastové tabulky v Brně téměř stoprocentně vytěsnily. "Trolejbusy a autobusy už je mají všechny. Zbývá jen několik tramvají typu K2 s umělými tabulkami, které jezdí jen na lince 2," vysvětlila Hailichová.

Všechny vyřazené cedule, ale i označníky ze zastávek včetně stojanů, smaltovaných tabulek názvů zastávek a čísel linek skladuje dopravní podnik ve vozovně v Pisárkách. Podobně jako se nevyrábějí plastové cedule, tak už zmizely i smaltované tabulky, protože na zastávkách se po zavedení integrovaného dopravního systému objevily označníky, na kterém jsou veškeré informace o zastávce. "Nejčastěji mají lidé zájem o smaltované cedule z označníku se symbolem tramvaje či trolejbusu, o cedule s číslem linky či seznamem zastávek. Ty se prodávají nejvíce, jsou za symbolickou cenu," řekla Hailichová.

Ceny jsou stanovené a spíše symbolické u všech artefaktů. Plastové cedule z vozidel stojí desetikorunu. Čísla ze smaltu 20 korun, označník 100 korun a název zastávky 50 korun. "Občas si nechá i nějaký zaměstnanec něco na památku, ale jsou to jen jednotlivci," doplnila Hailichová.

Žádný archiv pozůstatků provozu si dopravní podnik nedělá, ale staré označníky a cedule dává do Technického muzea v Brně, aby památka zbyla i těm, kteří starší epochy provozu městské hromadné dopravy nezažili.

Zdroj: ČTK | Foto: Wikipedia.orgŠJů

Štítky Dopravní podnik města Brna, Brno, Technické muzeum v Brně, Pisárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cedule z tramvají rádi kupují sběratelé, zásoby se tenčí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.