Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno vyzkouší elektrobusy, stěžejní je dojezd na jedno nabití

Dopravní podnik města Brna (DPMP) vyzkouší v následujících měsících v provozu některé typy elektrobusů. Stěžejní je podle provozního ředitele Jiřího Valníčka dojezd vozidel na jedno nabití. Pokud se elektrobusy osvědčí, podnik je zřejmě příští rok nasadí do běžného provozu.

V Brně bude kromě autobusů na dobíjecí baterie zkušebně jezdit i autobus, který se bude dobíjet z trolejového vedení trolejbusů či tramvají, informovala mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

V Brně se elektrobusy zkoušely už před dvěma lety, tehdy se však neosvědčily právě kvůli krátké dojezdové vzdálenosti na jedno nabití. Brno je navíc poměrně kopcovité, což může spotřebu zvednout. "Je pravda, že vývoj v bateriích jde kupředu, baterie mají čím dál větší kapacitu a čím dál menší rozměry a váhu, ale ještě pořád to nemusí vyhovovat délkám tras, které musí autobusy každý den ujet," uvedl Valníček. Dojezd si proto podnik vyzkouší v praxi.

Testovat se budou tři typy vozidel ve třech různých termínech. První je od litevského výrobce, má kapacitu 85 cestujících a bude jezdit na různých linkách mimo pravidelný jízdní řád. Druhý elektrobus českého výrobce s kapacitou 29 lidí bude obsluhovat méně vytížené linky. 

Třetí typ nasadí podnik na testování v první polovině října. Jde právě o elektrobus, který se může dobíjet z tramvajového vedení. "Elektrobus Siemens Rampini je výjimečný tím, že během své služby se na různých místech dobíjí z trolejového vedení trolejbusů nebo tramvají, a tím částečně využívá i energii, kterou trolejbusy nebo tramvaje vyrábí jízdou z kopce a vrací zpět do trolejového vedení," podotkl Valníček.

Případným nákupem a nasazením do provozu by dopravní podnik podle Škrancové mohl šetřit také finanční náklady za pohonné hmoty. Elektrobusy jezdí pravidelně například v městské hromadné dopravě v Ostravě.

Zdroj ČTK

Štítky elektrobusy, MHD, DPB, Brno, Dopravní podnik města Brna, Siemens, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyzkouší elektrobusy, stěžejní je dojezd na jedno nabití  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.