Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Brno vykoupilo téměř všechny pozemky pro okruh v Žabovřeské

Brno už vykoupilo téměř všechny pozemky, které jsou potřeba ke stavbě části Velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. Nyní čeká na činnost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má stavební povolení pro první etapu stavby, teprve se však chystá vypsat výběrové řízení na projektovou dokumentaci pro stavební povolení na druhou etapu, řekla ředitelka brněnského závodu ŘSD Věra Hoderová. Kdy se skutečně začne stavět, není zřejmé.

Stavba za 2,7 miliardy už má přes dva roky územní rozhodnutí. Původně se hovořilo o začátku stavby v roce 2014. Pozdější vyjádření ŘSD termín posunulo na přelom let 2015 a 2016. Jenže už letos měli silničáři například zdemolovat bývalé dílny dopravního podniku, což se dosud nestalo.

"Na konci roku 2012 jsme si na státu vydupali, že vykoupíme pozemky, což jsme začali dělat na začátku roku 2013. Ze 120 soukromých pozemků zbývají čtyři. Dva vlastníci jsou spekulanti, jeden vlastník chce nepřiměřeně vysokou cenu a jednu skupinu vlastníků řešíme. Jsme téměř u konce," řekl primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

Nebýt průtahů ze strany ŘSD, mohla příprava stavby plynule pokračovat. "Loni vypsalo zakázku na dokumentaci pro stavební povolení, jenže po půl roce ji zrušilo. Proč, to nám nikdo oficiálně neřekl. Tlačili jsme letos celé jaro, aby vypsalo zakázku znovu. Jenže brněnské oddělení potřebuje souhlas z Prahy," uvedl Kotzian a poukázal na současnou personální a funkční nestabilitu ŘSD.

Připravovaný úsek městského okruhu přitom dlouhodobě působí jako dopravní špunt. Dvoupruhová silnice totiž z obou stran navazuje na už hotové čtyřpruhové úseky. Z jedné strany jsou Královopolské tunely, z druhé strany křižovatka Hlinky. Postupně se posunují i termíny dalších staveb městského okruhu, a to Rokytova a Tomkovo náměstí, které mají ulehčit Židenicím. Město letos na začátku roku podepsalo s ŘSD smlouvu a taktéž vykupuje pozemky. Původní termín zprovoznění v roce 2020 je však už nyní podle města i ŘSD nereálný.

Zdroj: ČTK
Foto: VMOB

Štítky silnice, stavby, Brno, žabovřeské, okruh, Ředitelství silnic a dálnic, pozemek, stavební povolení, Silnice I/42, Robert Kotzian, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vykoupilo téměř všechny pozemky pro okruh v Žabovřeské  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.