Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Aktivisté znovu napadli územní rozhodnutí na nádraží v Brně

Projekt nového brněnského železničního nádraží v odsunuté poloze, který dlouhodobě prosazuje místní radnice, čelí další komplikaci. Ekologové z organizace Děti Země s občanským sdružením z Brna-Židenic a několika občany podali odvolání proti územnímu rozhodnutí. Umístění nového nádraží bude znovu řešit brněnský magistrát. Vedení radnice tento krok kritizuje.

"Napsat třetí odvolání bylo poměrně jednoduché, neboť stačilo naše námitky mírně upravit. Třetí územní rozhodnutí je podle nás opět vydané nezákonně, neboť například ve spise chybí krajský územní plán, závazné stanovisko k zásahu do krajinného rázu nebo kvalitnější hluková studie," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Územní řízení začalo před osmi lety, územní rozhodnutí bylo přitom zrušeno dvakrát.

Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) dnes postup aktivistů kritizoval. "Odvolání Dětí Země považuji za krajně nezodpovědné jednání, které může znamenat, že v Brně nebude postaveno nové nádraží ani ve variantě U řeky, ani ve variantě Pod Petrovem," uvedl Kotzian. 

Už dříve Kotzian uvedl, že pokud se v Brně nenajde shoda na poloze nového nádraží do tří až čtyř let, současné generace se nového nádraží nedočkají. 

O polohu nádraží se vedou spory již desetiletí. V roce 2004 se uskutečnilo referendum, v němž se obyvatelé Brna přiklonili k zachování současné polohy. Vzhledem k nízké účasti však nebyl výsledek závazný.

Kotzian již dříve upozornil, že nádraží na nynějším místě už je ze hry definitivně, koalice Nádraží v centru aktuálně prosazuje polohu pod Petrovem, zhruba v místech takzvané Malé Ameriky. Podle radnice projekt pod Petrovem je podmíněný výstavbou nákladné soustavy tří tunelů ve složitých geologických podmínkách: pod historickým jádrem a Žlutým kopcem, pod Brnem-Kohoutovicemi a pod kopcem u městské části Brno-Žebětín.

Zdroj ČTK

Štítky Hlavní nádraží, Brno, přesun, uzemní rozhodnutí, protest, Děti Země, radnice, Robert Kotzian, Brněnský Petrov, Miroslav Patrik, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté znovu napadli územní rozhodnutí na nádraží v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.