Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno za 22 milionů upraví křižovatku kvůli stavbě velkého městského okruhu

Brno letos za 22 milionů korun zmodernizuje křižovatku ulic Karlova a Provazníkova. Práce jsou součástí přípravy na stavbu velkého městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí-Rokytova. Samotná stavba části okruhu za více než čtyři miliardy by mohla začít v roce 2019.

Radní dnes schválili zahájení výběrového řízení na přípravné práce za 22 milionů. „Při nich by mělo dojít ke kompletní obnově inženýrských sítí a zároveň k demolici několika objektů, což je nutné právě z důvodu navazující stavby velkého městského okruhu," uvedl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Na vozovce se bude pracovat pouze v období prázdnin, aby se co nejméně omezil provoz na silnici. Poté budou pokračovat jen demoliční práce.

Podle Mrázka se musí inženýrské sítě zrekonstruovat. „Bez nich bychom tam nemohli spustit výstavbu velkých objektů. Demolice se uskuteční kvůli tomu, aby tam ve většině případů mohly stát pilíře budoucí mostní konstrukce. Díky pracím bude následně možné zachovat i v době stavby okruhu průjezd touto oblastí. Pokud bychom některé práce tohoto typu neprováděli, bylo by pak významné omezení dopravy při samotné výstavbě okruhu. To my nechceme," řekl Mrázek.

S výstavbou úseku okruhu, na kterou dá Ředitelství silnic a dálnic čtyři miliardy korun a Brno čtvrt miliardy korun, se počítá v letech 2019 až 2023. Více než kilometr nové silnice začne pod dolním portálem Husovických tunelů a mimoúrovňově překříží Tomkovo náměstí, které už dříve zažilo demolici staré zástavby právě kvůli stavbě čtyřpruhového průtahu. Dále přejde silnice Svitavu.

Nově vznikne mimoúrovňová křižovatka ulic Provazníkovy a Karlovy a odtud bude stoupat estakáda přes železniční trať, bývalý areál židenických kasáren a vyústí v Rokytově ulici. Zde bude silnice připravena na pozdější zaústění do připravovaného vinohradského tunelu. Stavba nové části městského okruhu má odlehčit přetížené Svatoplukově a křižovatce s Rokytovou. Auta směřující z Husovických tunelů na Vinohrady a do Líšně budou moct jet po estakádě.

Ještě před úsekem Tomkovo náměstí-Rokytova se uskuteční výstavba úseku Žabovřeská skoro za tři miliardy korun. Město dlouho nemohlo získat potřebné pozemky pro stavbu, ale letos nakonec našlo s majitelem shodu.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Silnice I/42, silnice, Richard Mrázek, stavba, tunel, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno za 22 milionů upraví křižovatku kvůli stavbě velkého městského okruhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.