Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Židlochovicích chystají přestupní dopravní terminál za devadesát milionů

V Židlochovicích očekávají na konci letošního roku, či příští rok na jaře začátek stavby nového dopravního terminálu za zhruba 90 milionů korun. Stát bude u bývalého vlakového nádraží. Po téměř 40 letech od zastavení provozu vlaků z Hrušovan do Židlochovic připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) obnovu trati.

Židlochovická radnice již vybrala projektanta, který zpracovává dokumentaci pro stavební povolení. „Do prázdnin chceme předat projekt a žádat o dotace. Předpokládám, že bychom je měli získat. Postaveno musí být do konce příštího roku," řekl Vitula.

Podle něj to bude poměrně rozsáhlá, avšak technicky nepříliš náročná stavba. Bude zahrnovat nová autobusová stání u vlakového nádraží, přestavět se musí také současné autobusové nádraží. „Zatímco nyní jezdí většina autobusů směrem na Brno, nyní budou všechny pokračovat k nádraží," uvedl Vitula. U nádraží budou také dvě parkoviště park&ride, tedy pro přestup mezi osobními auty a hromadnou dopravou. Pokud se podaří výkup jednoho objektu k demolici, mělo by vzniknout 70 parkovacích míst.

Nádražní budovu opraví město z části, polovina totiž bude sloužit cestujícím. Druhou polovinu bude využívat SŽDC pro obsluhu trati. Podle Vituly by se příští rok mohly rozjet stavební práce i na samotné trati, která přinese lidem ze Židlochovic možnost přímého vlakového spojení s Brnem. Předpokládá se také změna přestupních vazeb dále ze Židlochovic, kde se bude přestupovat na autobusy směrem od Brna. Železniční doprava přinese cestujícím mírné zrychlení a především výrazné zvýšení pravidelnosti.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Židlochovice, Správa železniční dopravní cesty, Hrušovany, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Židlochovicích chystají přestupní dopravní terminál za devadesát milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.