Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vlak z Brna do Bratislavy má být po 2020 o deset minut rychlejší

Cesta vlakem z Brna do Bratislavy by měla být po roce 2020 zhruba o deset minut rychlejší. Slováci totiž předpokládají, že v roce 2018 začnou modernizovat trať od státní hranice po Devínskou Novou Ves na rychlost až 200 kilometrů za hodinu, prohlásil generální ředitel Železnic Slovenské republiky Miroslav Kocák.

Cestu dlouhou 141 kilometrů mají vlaky EuroCity v budoucnu zvládnout se zastavením v Břeclavi a Kútech za hodinu a čtvrt. Od řeky Moravy do Kút bude rychlost 160 kilometrů za hodinu, dále směrem na Bratislavu se pojede v některých úsecích až dvoustovkou. Z Prahy by se měla doba cesty díky stavbě zkrátit ještě výrazněji pod čtyři hodiny. V dalších letech chtějí Slováci na dvoustovku postupně zmodernizovat trať dál přes Nové Zámky až na maďarskou hranici.

Z české strany je koridor modernizovaný až na státní hranici. Problémem zůstává nový most přes Moravu. "Hranice vede středem řeky a druhou otázkou je požadavek zvýšit most tak, aby pod ním mohly jezdit v budoucnu vyšší lodě. Měl by být až o sedm metrů vyšší než dnes," řekl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý.

Další zrychlení na trase Praha -  Brno - Bratislava by mělo přinést vylepšení úseku z Brna do Břeclavi na 200 kilometrů za hodinu do roku 2030.

"Mezi Prahou a Brnem chybí modernizovat ještě úsek z Chocně do Ústí nad Orlicí. Měla by ekonomicky projít podoba dvoukolejného tunelu," řekl Radek Čech ze SŽDC. Předpokládá, že v roce 2023 už bude stavba určitě alespoň rozestavěná. "Chystáme ještě modernizaci uzlu v Pardubicích a v České Třebové, což uspoří další minuty," dodal Radek Čech.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Bratislava, Slovensko, Praha, Správa železniční dopravní cesty, Břeclav, Kúty, řeka Morava, EuroCity, Pavel Surý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak z Brna do Bratislavy má být po 2020 o deset minut rychlejší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.