Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Schváleno! Roční šalinkarta bude pro Brňany od ledna o čtrnáct stovek levnější

Roční šalinkarta bude v Brně od ledna levnější. Zastupitelé dnes schválili poskytnutí dotace obyvatelům, kteří platí za svoz odpadu, na nákup roční jízdenky. Lidé, kteří si šalinkartu přes e-shop po 1. lednu koupí, dostanou od města 1425 korun. Místo dosavadních 4750 je tedy vyjde na 3325 korun.

Město sáhlo k tomuto opatření, aby byla pro lidi MHD cenově atraktivnější a méně využívali aut. Zároveň jde o pobídku k tomu, aby si nahlásili trvalé bydliště do Brna. Řada lidí totiž v Brně dlouhodobě bydlí, ale trvalé bydliště zde nemá a město tak za ně neinkasuje podíl z daní. Ti, kteří za odpad 670 korun ročně neplatí, nemají na dotaci od města nárok.

Podle mluvčí dopravního podniku Barbory Lukšové si roční nezlevněný kupón kupuje průměrně 27.000 lidí ročně. Čtvrtletních nezlevněných kupónů se prodá ročně přes 100.000, měsíčních přes 200.000.

Dotace od města bude také navázaná na koupi jízdenky v e-shopu, i když papírové kupóny budou zachované. Od ledna totiž dopravní podnik zavádí možnost nahrát si jízdenku na platební kartu. "Cestující už nebude muset
chodit na přepážku. Přijde k nám už pouze jednou pro kontrolu osobních údajů a poté už si bude obsluhovat nákup z e-shopu. Systém je zabezpečený na úrovni bankovních standardů,"
řekl minulý týden vedoucí tarifního odboru dopravního podniku Vít Prýgl.

Bankovní karta bude zatím fungovat pouze v zónách 100 a 101, tedy v Brně, ale počítá se s postupným rozšířením na celé území kraje. Lidé, kteří nebudou chtít mít nahranou jízdenku na platební kartě, kterou mají k účtu, mohou si od dopravního podniku vzít kartu bez vazby k účtu. Zatím není jisté, zda to bude zadarmo, nebo za úplatu.

Díky slevě přestane být roční jízdenka jedna z nejdražších v republice. V Praze stojí 3650 korun, ale například v Liberci od 4970 do 5520 korun. V Ostravě stojí 4702 korun, v Plzni to bude od ledna 3974 korun.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, internetový obchod, dopravní společnost, Praha, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schváleno! Roční šalinkarta bude pro Brňany od ledna o čtrnáct stovek levnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.