Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V Brně končí tříměsíční výluka kvůli opravám hlavního nádraží

 Po třech měsících dnes končí výluka na hlavním brněnském vlakovém nádraží, kde se opravovala nástupiště. Běžný provoz začne v pondělí, řekl dnes ČTK Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis JmK, která organizuje v kraji dopravu. Práce trvaly tři měsíce a podle Havlíka se uskutečnily podle harmonogramu a byly bez problémů. Modernizace stála přes 90 milionů korun.

Výlukový jízdní řád dnes funguje naposledy. "Od pondělí se mění jízdní řády vlakových linek i autobusových linek, které byly prodloužené až do Brna. Nyní už budou končit na původních terminálech," uvedl Havlík. Podle něj práce postupovaly tak, jak byly naplánované. "Nebyly žádné problémy v pracích ani v dopravě. Když se dělá taková výluka, vždy běží rozsáhlá informační kampaň a rozdávají se lidem letáky," řekl Havlík.

Nádraží má nové přístřešky, nástupní hranu a asfalt na nástupištích nahradila dlažba s pásy pro nevidomé. Opravené jsou sloupy a Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala i odvodnění. Vyčištěný a upravený je také podchod.

Už dnes se téměř po dvouleté pauze vrátí na nádraží jako úvodní znělka před hlášeními píseň s názvem Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem. "V minulosti fungovala na nádraží zhruba 20 let, ale potom ji nahradil takový gong. Veřejnost ale volala po návratu sedmikrásek, kterých se dočká dnes poprvé v 17:00," dodal Havlík.

Do brněnského nádraží se léta neinvestovalo, protože se dlouho čekalo na to, že se definitivně rozhodne o nové poloze nádraží a začne se stavět.

Zatím však není jasné, kde nádraží bude. Nabízejí se varianty v centru pod Petrovem nebo v odsunuté poloze u řeky. O nádraží budou lidé v čase říjnových krajských voleb rozhodovat v referendu. Vzhledem k tomu, že nádraží bylo v havarijním stavu, přistoupila Správa železniční dopravní cesty přistoupila k jeho opravám.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, KORDIS JMK, a.s., Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně končí tříměsíční výluka kvůli opravám hlavního nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.