Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dlouhodobá výluka na trati Brno - Jihlava začne až 29. července

Na železniční trati z Brna do Jihlavy měla v týdnu začít více než čtyřměsíční výluka ze Zastávky do Náměště nad Oslavou. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) však posunula začátek kvůli odvolání jednoho z uchazečů o stavbu až na 29. července.

Neprůjezdný bude od tohoto dne ale až úsek tratě na Vysočině mezi Náměští a Krahulovem, sdělil mluvčí Marek Illiaš. Plánované výluky obou úseků jsou součástí modernizace 46 kilometrů rychlíkové tratě za více než miliardu korun, nyní se zde jezdí 60 kilometrů za hodinu. Rychlost se zvýší a cestovní doba se krátí o několik minut.
Rychlíky do Brna by měly jet rychleji až o čtvrt hodiny.

"Hlavní částí první etapy stavby bude rekonstrukce stanice v Třebíči, zároveň se bude rekonstruovat zastávka Třebíč-Borovina a zastávka Vladislav. Dělat se bude i rekonstrukce zabezpečovacího zařízení a nové budou přejezdy," uvedl Illiaš. Oprava úseku z Náměště do Zastávky má navázat příští rok.

České dráhy ještě čekají, až SŽDC výluku definitivně potvrdí. "Poté ji zařadíme na web do informačního servisu," uvedl mluvčí Petr Šťáhlavský. Již dříve dopravce avizoval, že i rychlíky nahradí autobusy a nepovede je odklonem přes Havlíčkův Brod kvůli tomu, že velká část lidí využívá rychlíky pro nástup či výstup právě v Náměšti a především v Třebíči.

Až na rok 2018 se ovšem odsouvá pět let připravená modernizace navazujícího úseku Brno - Zastávka, který má být celý dvoukolejný a elektrifikovaný. "Nyní se počítá se stavbou v letech 2018 a 2019 kvůli majetkoprávním komplikacím a neustálému napadání procesního řízení přípravy stavby spolkem Voda z Tetčic," uvedl Illiaš.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Jihlava, Správa železniční dopravní cesty, Náměšť nad Oslavou, Zastávka, Třebíč, Kraj Vysočina, České dráhy, Krahulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhodobá výluka na trati Brno - Jihlava začne až 29. července  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.