Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Od podzimu se zrychlí příjezd do Brna po železničním koridoru

Od podzimu se bude jezdit od Brna po železničním koridoru rychleji. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončí modernizaci dvou úseků od severu i od jihu za téměř miliardu korun, celkem jde o šest kilometrů.

Po opravě úseku Židenice - Maloměřice a Horní Heršpice - Modřice už se bude čekat jen na samotnou rekonstrukci samotného železničního uzlu, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel brněnské pobočky ŠZDC Miroslav Konečný.

Mezi Modřicemi a Heršpicemi se bude jezdit 160 kilometrů za hodinu. "Mírně se zkrátí jízdní doby a díky kompletní rekonstrukci bude trať bezpečnější a díky nové infrastruktuře bude jednodušší dodržovat jízdní řády," řekl Konečný. Jednu ze dvou kolejí už stavbaři stihli udělat, nyní pracují na druhé a 15. srpna mají předat dílo dokončené. "Vzhledem k tomu, že se dá vyloučená kolej objíždět přes Brno-jih, pohybují se zpoždění do pěti minut," uvedl Konečný.

Z Židenic do Maloměřic se opravují čtyři koleje. Na Českou Třebovou se bude jezdit rychlostí 115 kilometrů za hodinu, na Havlíčkův Brod 90 až 110 kilometrů za hodinu. Zde se podél části trati postaví i protihlukové stěny. "Výluky zde budou probíhat až do listopadu, nyní však nemají takový dopad na provoz, protože do Kuřimi jezdí autobusy," poznamenal Konečný.

Obě stavby se měly dělat současně až s rekonstrukcí železničního uzlu v Brně. Vzhledem k tomu, že dodnes není jasné, kde bude stát hlavní nádraží a technický stav obou úseků se zhoršoval, začala je SŽDC rekonstruovat nezávisle na centrální části uzlu s hlavním nádražím. Rekonstrukce koridorů, která skončila v roce 2000, se jich totiž nedotkla.

Železničáři už by chtěli, aby padlo o brněnském nádraží a celém uzlu definitivní rozhodnutí. "Udržovat současnou infrastrukturu je náročně a její stav je tristní. Navíc nám dělá obrovské problémy boj s hlukem a Krajská hygienická stanice nás téměř co týden bombarduje stížnostmi," vysvětlil Konečný. Nejbližší termín, kdy by rozhodnutí mohlo padnout, je příští rok na podzim.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, podzim, Správa železniční dopravní cesty, Židenice, Maloměřice, Modřice, Heršpice, Horní Heršpice, Krajská hygienická stanice, Česká Třebová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od podzimu se zrychlí příjezd do Brna po železničním koridoru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.