Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Ve vozovně Slatina bude dvoupatrová hala pro trolejbusy. Stát bude 1,2 miliardy

V brněnské vozovně Slatina chystá dopravní podnik stavbu dvoupatrové haly, která má výrazně zvětšit a zlepšit zázemí pro odstavování a údržbu trolejbusů. Umožní ve Slatině parkovat vozy pod střechou a bude sloužit těžké údržbě a velkým opravám trolejbusů, řekla mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Dopravní podnik bude novostavba stát 1,2 miliardy korun. Dosud trolejbusy ve Slatině parkují pod širým nebem stejně jako autobusy, jimž vozovna slouží také. Ty zde už ale zázemí pro údržbu mají.

Zhruba polovinu peněz na stavbu chce podnik získat z evropských dotací. Část peněz bude na stavbu převedena z třetí etapy projektu na přestavbu pisárecké vozovny a část zaplatí město. „Stavět začneme příští rok a největší část prací se bude dělat v roce 2026. Dokončovací práce budou trvat přibližně až do roku 2028," řekla Tomaštíková.

Kromě místa pro kryté parkování a těžkou údržbu vznikne ve Slatině i nová myčka a diagnostická hala pro denní údržbu a ošetření vozů. Zatímco nyní je ve Slatině možné odstavit 43 vozů, nově to má být až 75. Ze Slatiny se obsluhují především trolejbusové linky v jihovýchodní části města, které spojují hlavní nádraží se Slatinou a Šlapanicemi, ale vyjíždí odsud i vozy na některé další linky.

Modernizace vozovny byla v plánu dlouhodobě, ale dosud měla investiční prioritu přestavba tramvajové vozovny v Pisárkách, která je teď už téměř dokončená. Nyní získala Slatina prioritu kvůli tomu, že stav komínské trolejbusové vozovny je takový, že je potřeba ji po 30 letech zbourat. Stavba byla problematická od začátku a od letošního června nelze kvůli narušené statice používat horní patro. Až tedy bude hotová modernizace slatinské vozovny, bude se stavět nová vozovna v Komíně.

Dlouhodobým záměrem dopravního podniku, který provozuje zhruba 140 trolejbusů - z nichž polovina je kloubových - je umístit veškeré vozy do Slatiny a Komína. Z menší husovické vozovny, která v dřívějších dobách sloužila tramvajím, by pak vzniklo muzeum brněnské MHD. Obdobou je pražské muzeum v bývalé vozovně ve Střešovicích.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MIGORMCZ, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky hala, trolejbusy, Slatina, Brno, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve vozovně Slatina bude dvoupatrová hala pro trolejbusy. Stát bude 1,2 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.