Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Šest starších šalin z Brna pojede na Ukrajinu. Pomohou ve válkou zasaženém Charkově

Vedení Brna nabídlo ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají typu T6A5, které brněnský dopravní podnik plánuje vyřadit a nahradit novými. Válkou zasažený Charkov je opraví a zařadí do provozu, nebo je využije na náhradní díly. Brno už svému partnerskému městu poslalo starší vozy hromadné dopravy v roce 2022.

Dopravní podnik města Brna rozhodl o vyřazení šesti tramvají typu T6A5 ze svého vozového parku. Stejně jako v roce 2022 zástupci Brna oslovili partnerský Charkov, zda by o tyto vozy neměl zájem. „Vnímáme, že jejich situace je nadále velmi těžká a zajištění či obnova infrastruktury ve městě je pro ně klíčovým tématem. Vedení Charkova tuto naši nabídku s díky přijalo. Jakmile tedy budou dokončeny formální záležitosti, vozy necháme na Ukrajinu přepravit. Předpokládáme, že se tak stane do konce tohoto roku,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Brno pošle na Ukrajinu trolejbusy i šaliny

Pondělí, 2. května 2022, 15:30Společnost

Brno pošle na Ukrajinu trolejbusy i šaliny

Vedení města Brna rozhodlo, že válkou zasaženému ukrajinskému Charkovu daruje několik vozidel hromadné městské dopravy. Charkov, který je zároveň partnerským městem Brna, usiluje o obnovení tamní infrastruktury. Dar musí ještě schválit brněnský...

Jedná se o šest tramvají typu T6A5 z devadesátých let, které dopravce před pěti lety odkoupil z Prahy na pokrytí doby, než obnoví vozový park. „V nejbližší době bychom je vyřazovali a nahrazovali novými tramvajemi Škoda 45T. Jejich generální opravy pro nás v tuto chvíli nejsou rentabilní. Jsme proto rádi, že tyto vozy můžeme poskytnout Charkovu, který je ještě může využít, a pomůžeme tak městu a jeho obyvatelům v jejich nelehké situaci,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Podle informací od vedení Charkova tramvaje poslouží zejména v běžném provozu s cestujícími, případně by byly využity na náhradní díly. Pokud bude chtít město tramvaje provozovat, musí nejprve v dílnách upravit šíři rozchodu kol, která je v Česku a na Ukrajině rozdílná, konkrétně česká má 1435 milimetrů a ukrajinská 1520 milimetrů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením DPMB

Štítky DPMB, MHD, tramvaj, šalina, dar, pomoc, Brno, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest starších šalin z Brna pojede na Ukrajinu. Pomohou ve válkou zasaženém Charkově  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.