Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Železničáři hledají zhotovitele prvního úseku rychlotratě mezi Brnem a Přerovem. Stavba začne do roka

Modernizace trati mezi Brnem a Přerovem, konkrétně v prvním úseku mezi Nezamyslicemi a Kojetínem začne v polovině roku 2025 a potrvá do 2028. Přibude druhá kolej, rychlost vlaků se zvýší na 200 kilometrů za hodinu a vzniknou nové zastávky i tunel. Trať bude vybavena moderním zabezpečením.

Správa železnic plánuje modernizaci trati z Brna do Přerova, konkrétně úsek mezi Nezamyslicemi a Kojetínem. Tento úsek dostane druhou kolej a rychlost vlaků se zvýší na 200 kilometrů za hodinu. Státní organizace nyní hledá zhotovitele projektu první části této rychlotratě.

Úsek je dlouhý asi deset kilometrů a díky rozsáhlým úpravám se tam výrazně zvýší rychlost vlaků. Součástí projektu je výstavba 744 metrů dlouhého Němčického tunelu pod kopcem Kozlov a osmi nových mostů, přičemž nejdelší most přes údolí potoka Žlebůvky bude měřit 122 metrů.

Vizualizace trati. FOTO: Správa železnic

„Na trase vzniknou dvě nové zastávky s bezbariérovým přístupem, parkovacími místy a stojany na kola. Jedna z nich nahradí zrušenou stanici Němčice nad Hanou. Navíc bude v půlce trasy postavena odbočka Hruška, která umožní přejetí z jedné koleje na druhou v případě mimořádností,“ informovala novináře mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

V Němčicích a Měrovicích budou zrušeny stávající přejezdy a nahrazeny přeložkami. V rámci stavby budou vybudovány také nové protihlukové stěny a na trati bude nainstalováno moderní evropské zabezpečení. Celkové náklady na projekt přesahují 7,7 miliardy korun a práce by měly být dokončeny do konce roku 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Regiojet

Štítky , železnice, stavba, vlak, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železničáři hledají zhotovitele prvního úseku rychlotratě mezi Brnem a Přerovem. Stavba začne do roka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.