Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Cestování po Brně mají zpříjemnit úpravy za 31 milionů korun. Město přispěje třeba na zastávkové přístřešky

Nové zelené koleje, přístřešky pro cestující městskou hromadnou dopravou nebo třeba bezbariérové úpravy by měly v příštích měsících zlepšit Brňanům cestování ve městě. Brněnští radní schválili na úpravy rozpočet ve výši necelých dvaatřiceti milionů korun. Poskytnutí příspěvků musí však ještě schválit zářijové zastupitelstvo.

Brno se dočká nových přístřešků pro cestující MHD

Cestování napříč Brnem by měly v průběhu následujících měsíců zpříjemnit stavební úpravy za 31,8 milionů korun. „Uvědomujeme si, že úroveň cestování je dána nejen kvalitou služeb a vozů dopravce, ale i kvalitou navazující infrastruktury, kterou prostor pro cestující rozhodně je,“ uvedl brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). Brno poskytne šest milionů korun na vybudování okolo patnácti nových přístřešků pro cestující. V plánu je například výstavba přístřešku na zastávce Lesná – nádraží nebo smyčka Rakovecká. S realizací by se mělo začít ještě v letošním roce.

Zároveň je podle města potřeba opravit i stávající přístřešky na konečných stanicích, které byly vybudovány v sedmdesátých či osmdesátých letech a jsou již zastaralé. „Do konce letošního roku se dočká realizace objekt v Útěchově, v příštím roce pak přijdou na řadu například konečné stanice Černého, Kalvodova nebo tramvajová smyčka Zemědělská,“ doplnil Kratochvíl.  Přístřešky u konečných stanic, které budou navíc bezbariérové, vyjdou Brno na jedenáct milionů korun.

Město chce řešit bezbariérovost i regovat na klima

Bezbariérové úpravy proběhnou také v úseku Laštůvkova–Odbojářská a u zastávky Hluboká. Dělníci kompletně zmodernizují tramvajovou zastávku v obou směrech. Na oba projekty město dohromady poskytne přes sedm milionů korun. Navíc také v dopravním uzlu Stará osada město nechá doplnit hmatné a kontrastní prvky pro osoby se zrakovým znevýhodněním. Úpravy za jeden a půl milionu korun budou však jen dočasné. V současné době si město nechává vypracovat technickou studii, která by měla v budoucnu pomoci problém řešit o něco komplexněji.

V souvislosti s klimatickými podmínkami a pozitivními ohlasy na realizaci vegetačního povrchu zelených pásů podél kolejí v ulici Nové sady se Dopravní podnik města Brna rozhodl pro rozvoj těchto krytů i v dalších ulicích. „Město tvorbu zelených ploch velmi podporuje. Ještě v letošním roce tak dojde ke změně krytu tramvajových tratí na rušných komunikacích,“ sdělil Kratochvíl. Konkrétně půjde o ulici Purkyňova, kde bude trať osázena suchomilnými rostlinami. Na Palackého třídě zase betonové panely nahradí umělý travnatý povrch.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cestování, MHD, úpravy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

takže se auty nikam nedostaneme, teď i MHD nepojede...tak vytáhneme kola?

Pátek, 6. září 2024, 09:39Odpovědět

Cestování po Brně mají zpříjemnit úpravy za 31 milionů korun. Město přispěje třeba na zastávkové přístřešky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.