Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VIDEO: V Brně zachraňují historický trolejbus, který obohatí sbírku retro vozů. Pracovníci ho nyní lakují

Trolejbus 9Tr, který zaměstnanci brněnského dopravního podniku renovují do své retro sbírky, míří do lakovny. Vůz z roku 1980 zde získá svou původní červeno-krémovou barvu. Pak se vrátí do komínských dílen, kde budou náročné opravy pokračovat. S cestujícími by se mohl projet na jaře příštího roku.

Trolejbus, který nyní prochází rozsáhlou renovací, je s jihomoravskou metropolí úzce spjatý. „Příběh tohoto vozu je pro Brno velmi osobní. Vozil zde cestující v 80. a 90. letech minulého století, což si mnozí naši příznivci pamatují. Pak ho odkoupilo ukrajinské město Rovno. Nám se ho podařilo zachránit před sešrotováním a převézt zpátky v roce 2019,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Opravy jsou rozsáhlejší, než se původně očekávalo. „Jeho stav byl bohužel žalostný a daleko horší, než jsme očekávali. Přesto se nevzdáváme a v renovacích pokračujeme. Věřím, že se vynaložené úsilí vyplatí a výsledek potěší nejen nás, ale i Brňany a naše fanoušky, kteří se na dokončení oprav těší,“ doplnil Havránek.

Trolejbus 9Tr má za sebou generální opravu karoserie a přesunul se do lakovny ústředních dílen. „Vůz má nyní základovou barvu a čeká ho ještě minimálně týden tady v ústředních dílnách, během kterých provedeme finální lakování všech částí karoserie. Vůz odsud vyjde ve svém původním červeno-krémovém designu. Celkem použijeme 50 kg barvy,“ sdělil vedoucí ústředních dílen DPMB Tomáš Kadlec.

Práce pak budou pokračovat ve vozovně Komín, kde do vozu instalují podlahu, provedou obložení boků a stropu, dělníky čeká i výroba a ukládání kabelových svazků a vybavování střechy. Dopravní podnik města Brna předpokládá, že by se opravený trolejbus 9Tr pod svým původním evidenčním číslem 3136 mohl do sbírky retro vozů zařadit na jaře příštího roku. Cestující bude vozit při speciálních příležitostech, jako jsou dny otevřených dveří, Dopravní nostalgie a podobně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky DPMB, MHD, trolejbus, retro, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně zachraňují historický trolejbus, který obohatí sbírku retro vozů. Pracovníci ho nyní lakují  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.