Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Policisté na jihu Moravy si posvítili na cyklisty. Kontrolovali povinnou výbavu i znalost pravidel provozu

Jihomoravští policisté zintenzivnili kontroly cyklistů, zaměřují se na povinnou výbavu kol a znalost základních pravidel provozu. Kontrolují funkční brzdy, odrazky, světla či zaslepení řídítek. Nehody cyklistů přibývají, proto policisté doporučují helmu všem, i když je povinná jen pro děti do 18 let.

Cyklistická sezona v plném proudu

Přišlo léto a cyklistická sezóna je tak v plném proudu. Na tuto situaci reagují jihomoravští policisté, kteří se v posledních dnech ve zvýšené míře zaměřují právě na cyklisty.

Minulý čtvrtek si na cyklisty například posvítili v Lednici na Břeclavsku. V rámci preventivní akce policisté kontrolovali nejen na povinnou výbavu jízdních kol a používání cyklistických přileb, ale také na připomenutí základních pravidel silničního provozu. Velmi častým prohřeškem bývá jízda po chodníku. „Po chodníku může jet pouze dítě mladší deseti let, mnozí to ale nedodržují,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Měchura.

V průběhu první poloviny letošního roku se stalo na jižní Moravě již 189 nehod, kde svou roli sehrál právě cyklista, výrazně přibývá i dopravních nehod na elektrokolech. Ve srovnání s loňským rokem jich bylo o 10 více.

Kontrola povinné výbavy

Při kontrole si policisté ověřili, zda je na kole kompletní povinná výbava a v případě, že některá z částí povinné výbavy scházela, byla na místě ihned doplněna tak, aby každé kolo, které odjíždělo ze stanoviště, splňovalo požadavky na povinnou výbavu.

„K povinné výbavě jízdního kola patří funkční brzdy, přední bílá odrazka, zadní červená odrazka, oranžové odrazky z obou stran obou pedálů, oranžové nebo reflexní odrazky v pletení předního a zadního kola a za snížené viditelnosti přední světlomet s bílým světlem a zadní svítilna červené barvy,“ popsal Měchura.

Policisté cyklisty také upozornili na nebezpečnost ostrých hran na jízdním kole, a zvláště pak na konce řídítek, které mají být vždy zaslepené, neboť zaslepená řídítka slouží při pádu z kola jako ochrana před poraněním těla.

Používejte přilbu, apelují policisté

Nejen v rámci preventivních akcí se vždy policisté snaží apelovat na všechny cyklisty, aby při jízdě využívali ochrannou přilbu, která je ze zákona povinná pouze pro cyklisty mladší osmnácti let.

„Přitom cyklistická přilba je jedním z klíčových prvků, který může při nehodě ochránit hlavu cyklisty a tím zmírnit následky nehody. V této oblasti musíme cyklisty pochválit, neboť v rámci preventivní akce mělo přibližně sedmaosmdesát procent dospělých cyklistů přilbu, u dětí to bylo sto procent,“ doplnil Měchura.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky PČR, kontrola, policie, cyklistika, bezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tony S

By mě zajímalo, jak vybavovali ty SPDcka oranzovou odrazkou.

Středa, 17. července 2024, 09:57Odpovědět

Ema Piskot

od přirození si i kokot

Úterý, 16. července 2024, 22:54Odpovědět

Ema Piskot

od přirození si i kokot

Úterý, 16. července 2024, 22:53Odpovědět

Daniel Hrubý

Klasický policejní alibismus. Bohatě by stačilo, kdyby si stoupli ke kruháči kdekoli v Čr a řešili ty pitomce, co vás podjedou a pak si najedou před vás, protože ten kruháč říznou. Tyhle akce jsou úplně k hovnu a jásat bude akorát hnidopich.

Úterý, 16. července 2024, 08:07Odpovědět

Čestmír Honipírko

A kontrolovat alkohol nic? To se nekontroluje? To by vydělalo prašulí . V LVA určitě.

Pondělí, 15. července 2024, 18:47Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Tak, jak su cyklista od přirození, 90% těch kryplû bych nejradši srazil. Vyhlášku o provozu nectí a doslova na ně serou. Hlavne, ze ma krypl elektroolo za 8o, aby se pak camral, jak 80 ujel, ale na posranou bilou odrazku vepředu mu už asi nezbylo.

Pondělí, 15. července 2024, 17:53Odpovědět

Milan .VALKO

A o svetlách by sa dalo tiež pohovoriť. Oni sa asi riadia: Ja viem kde idem ostatní to vedieť nemusia. Tiež som cyklista, ale takíto exoti ma se.ú.

Úterý, 16. července 2024, 10:57Odpovědět

Policisté na jihu Moravy si posvítili na cyklisty. Kontrolovali povinnou výbavu i znalost pravidel provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.