Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pátek 9. srpna 2024  |  Svátek má Roman
Bez reklam

Na Masarykův okruh v Brně dojely stovky historických aut. Víkend tam bude patřit světovým závodním sériím

Exhibičními jízdami a prvními kvalifikacemi začal dnes ráno na Masarykově okruhu Brno Grand Prix Revival, který se na okruh vrátil po deseti letech. O víkendu se na něm setká evropská závodní špička mezi auty vyrobenými od konce druhé světové války přibližně do roku 1990. Závody doplňuje možnost navštívit depa a prohlédnout si i další vystavené vozy.

„Představí se nejprestižnější světové závodní série Masters a HGPCA, tedy Historic Grand Prix Cars Association. Takové závody se ve střední Evropě prakticky nekonají, nejčastěji se jezdí ve Velké Británii, Francii, Belgii nebo Nizozemí,“ uvedl jeden z pořadatelů akce Jiří Smetana.

Diváci uvidí na závodní dráze průřez nejrychlejšími vozy poválečného období. Mezi nejatraktivnější patří kategorie formulí 1 z let 1949 až 1966 nebo série Masters zahrnující vozy, které po závodních okruzích jezdily do roku 1985. Závodit budou také vytrvalostní speciály z Le Mans, vozy GT, cestovní auta nebo formule Junior.

„Odehraje se také jeden ze závodů Grand Prix historických vozidel, který sdružuje majitele autentických automobilů ze 30. a 40. let minulého století. Na Masarykově okruhu mají sraz i české kluby historických vozidel, jejichž členové přijedou asi s 90 automobily,“ doplnil Smetana.

Na okruhu tak budou k vidění nejméně tři stovky sportovních i civilních automobilů z 20. století, mezi největší vzácnosti patří BRM závodníka Grahama Hilla z roku 1964 a Maserati, s nímž závodil Stirling Moss v roce 1954.

Pořadatelé chtějí pořádat podobný závodní víkend pravidelně, není ale podle nich realistické do Brna dostat každoročně nejprestižnější série. „Velmi si vážíme ochoty závodníků opustit jejich tradiční okruhy, ale nelze očekávat, že by byli ochotní sem přijet každý rok. Jsou ale i další zajímavé závodní série, které bychom rádi přivezli,“ doplnil Smetana.

Vstupenky na akci si mohou lidé zakoupit přímo na místě, lze koupit vstup pouze na tribuny nebo o něco dražší vstupenku zahrnující i přístup do depa, kde bude možné si všechny závodící vozy prohlédnout. Parkování je na místě zdarma, pořadatelé počítají, že během víkendu dorazí přes 10 tisíc návštěvníků. Program dnes končí ve 20:00 v neděli v 18:00.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno GP

Štítky zábava, historie, automoto, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Masarykův okruh v Brně dojely stovky historických aut. Víkend tam bude patřit světovým závodním sériím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.