Počasí dnes32 °C, zítra34 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Turisté si oblíbili brněnské letiště. Letošní letní sezona je zatím silnější než loňská rekordní

Letošní letní sezona na brněnském letišti je zatím podle předpokladů silnější než loňská, která byla dosud rekordní. Za duben byl meziroční růst 19 procent, za květen 13 procent a mírně silnější je zatím i červen. Celkově by měla být letní sezona o 13 až 14 procent silnější než loňská, řekl vedoucí úseku Přepravní provoz Radek Lang.

Léto je dobou, kdy jindy téměř prázdné brněnské letiště ožívá a je po celý den plné lidí, kteří využívají charterové lety do oblíbených turistických destinací. Drtivá většina z nich míří do středomořských letovisek, další například na Kanárské ostrovy či do Varny k Černému moři. Proti loňsku přibyly čtyři další a do některých destinací se letos létá častěji. „Za duben jsme odbavili 24.500 cestujících, za květen 40.000. Za červen jich bylo do 25. června 95.000,“ řekl vedoucí úseku Přepravní provoz Radek Lang. Tradičně nejvytíženější jsou prázdninové měsíce, kdy na dovolenou vyrážejí rodiny se školou povinnými dětmi.

Loni letiště za celý rok odbavilo jak na charterových letech, tak na pravidelných linkách 686.867 lidí, od června do září jich bylo 550.000. Rostoucí zájem o lety z Brna, které je nejvytíženějším regionálním letištěm v Česku, však začíná narážet na limity některých částí infrastruktury. „Terminál bohužel nenafoukneme,“ řekl Lang. Plány na jeho rozšíření mohou být podle něj velice ošidné, protože nikdo neví, co se za dva tři roky, kdy by se jej podařilo dostavět a otevřít, může změnit.

Kapacita přistávací a vzletové dráhy je dostatečná a má ještě rezervu stejně jako počet tzv. stojánek, tedy míst, kde stojí letadla, která přistanou nebo se chystají k odletu. Jejich počet se letos zvýšil z pěti na sedm. Avšak prostory k odbavení a kontrole cestujících jsou v kritických hodinách velmi plné. „Další růst o 25 až 30 procent už bychom nezvládli,“ poznamenal Lang. I proto letos přišlo vedení letiště se změnou, díky které je možné zahájit odbavování před odletem ne dvě, ale už tři hodiny předem. „Není to povinnost, je to možnost. Všimli jsme si, že někteří lidé jsou na letišti už dříve než dvě hodiny před odletem a skutečně se nyní zátěž při odbavování lépe rozloží,“ řekl Lang.

Zmínil také, že vytížení letadel, které si cestovní kanceláře objednávají, se zatím pohybuje nejčastěji v rozmezí 70 až 90 procent a spíše se blíží horní hranici. Brněnské letiště zatím také letos nepostihlo to, co letiště v Českých Budějovicích, kde dopravci zrušili některé rotace, a ti, kteří si zájezd již koupili, na něj podle plánu neodletí. „Zrušené byly akorát dvě rotace, ale ještě před tím, než se mělo začít létat,“ řekl Lang. Žádných prodaných zájezdů se tak tento krok nedotknul.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Brno

Štítky letiště, turismus, letectví, rekreace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Nollová

Jj, to je všechno hezké, zvlášť výživné jsou noční přílety a odlety probíhající prakticky celou noc. Bydlím v Kr.poli, nad kterým probíhá jen odlet Brno-Ostrava, a je to tedy pěkný hukot, ale jsou tu docela dost slyšet všechna přistávající a odlétající letadla, i když Kr.pole je od letiště celkem daleko. Je mi upřímně líto tuřaňáků a obyvatel okolních obcí, kteří se teď jistě perfektně vyspí.

Čtvrtek, 27. června 2024, 12:25Odpovědět

Turisté si oblíbili brněnské letiště. Letošní letní sezona je zatím silnější než loňská rekordní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.