Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Rodiče vezli roční miminko bez autosedačky. Smrtelný může být i náraz v nízké rychlosti, varuje policie

Brněnští policisté se v uplynulých dnech zaměřili na kontrolu podmínek cestování dětských pasažérů v osobních autech. Při kontrolách se setkali s několika řidiči, kteří děti převáželi bez autosedaček. Nejmladší dítě, které takto cestovalo, bylo patnáctiměsíční miminko.

Podle policistů se řidiči nejčastěji vymlouvali na to, že jedou jen kousek, odborníci však upozorňují na fakt, že pro nepřipoutané dítě může být smrtelný náraz už v rychlosti 15 kilometrů v hodině. Když dojde k nehodě v padesátikilometrové rychlosti, odpovídá náraz pádu ze třetího poschodí.

„Povinnost použití autosedačky neurčuje věk, ale výška a hmotnost dítěte. Dítě menší 150 centimetrů nebo vážící méně než 36 kilogramů. A když už máte větší dítě, které mít sedačku nemusí, nezapomeňte je vždy připoutat bezpečnostním pásem,“ upozorňuje policejní mluvčí Petra Ledabylová.

„Nejenže bez autosedačky riskujete zranění převáženého dítěte, ale hrozí i pokuta na místě až ve výši 2 tisíc korun a odebrání čtyř bodů,“ uzavřela Ledabylová.

Ohodnoť článek

Foto PČR

Štítky autosedačky, miminko, provoz, bezpečnost, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rodiče vezli roční miminko bez autosedačky. Smrtelný může být i náraz v nízké rychlosti, varuje policie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.