Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku roste nový radar. Pohlídá průměrnou rychlost řidičů v daném úseku

V Blansku se chystá první úsekové měření ve městě, přibude v místní části Lažánky. V ostrém provozu by nový radar mohl být v březnu. Blansko o tom informovalo na svém webu. Na jihu Moravy v posledních letech přibylo úsekové měření v několika lokalitách, na několika místech ho nyní připravují například v nedalekých Boskovicích. Cílem je zklidnit dopravu.

Úsekové měření znamená, že systém vyhodnocuje průměrnou rychlost vozidla v úseku mezi dvěma pevně nainstalovanými radary, a porovnává ji s nejvyšší povolenou rychlostí. „Do současné doby měří městská policie rychlost pouze přenosným laserovým radarem a zjištěné přestupky řeší s řidiči přímo na místě," uvedl zástupce ředitele blanenských strážníků Stanislav Sotolář.

V případě budovaného úsekového měření v Lažánkách bude praxe taková, že měřiče budou v automatickém režimu předávat data právě městské policii. Od ní následně poputuje oznámení o přestupku k dalšímu řízení na odbor dopravy městského úřadu.

Po namontování čeká radar v Lažánkách „oživování", propojování se systémem či zajišťování certifikovaného měření. Jakmile bude vše zkontrolováno a odzkoušeno, požádají strážníci o souhlas s měřením policii.

Úsekové měření má donutit řidiče hlídat si tachometr po celé délce měřeného úseku. Neměří rychlost jako radar v jediném místě, ale automaticky ji počítá podle toho, v jakém čase projede auto mezi dvěma přístroji. To zaznamená časy průjezdu auta na začátku a na konci dané zóny. Na základě vzdálenosti mezi těmito body pak spočítá průměrnou rychlost. Znamená to tedy, že pokud do měřeného úseku přijede řidič rychleji, má šanci ještě zpomalit. Rozhoduje průměrná, nikoliv okamžitá rychlost.

Úsekově se jihu Moravy měří i jinde, na několika úsecích například ve Vyškově nebo u Slavkova. Úsekové měření chtějí na několika místech pořídit v Boskovicích, v plánu je to ve druhé polovině roku.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Blansko

Štítky správa, policie, radar, rychlost, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku roste nový radar. Pohlídá průměrnou rychlost řidičů v daném úseku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.