Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Brna vyrazil první dálkový let. Cestující dopravil do Thajska

Brněnské letiště letos slaví silný rok. Na konci října pokořilo historický milník v počtu odbavených cestujících a nyní si na seznam úspěchů připsalo velkou premiéru. V noci na středu z metropole vyrazil první dálkový let na thajský Phuket. Pravidelná linka pro více než 350 lidí bude odlétat jednou týdně.

Po celou zimní sezonu budou z letiště v Brně lidé cestovat přímou linkou za exotikou. Vůbec první dálkový spoj z regiolnáního letistě v tuzemsku vypravili ve středu na jižní Moravě na thajský ostrov Phuket. Pravidelně lidem pomůže také s dopravou do hotelů v oblasti Khao Laku.

„Pro letiště to je premiéra hned v několika ohledech. V rámci přípravy na odbavení Dreamlineru, tedy letounu typu Boeing 787-9, jsme museli například žádat Úřad pro civilní letectví o schválení provozu nadlimitního letadla. Také musíme uplatňovat speciální postup pro pojíždění a parkování letadla této velikosti na pohybových plochách. Většina zbylých postupů je stejná jako u ostatních letů, které běžně odbavujeme,“ sdělil vedoucí přepravního provozu letiště Radek Lang.

Jedenáct hodin v letadle

Na lety z Brna do Thajska italská společnost Neos nasazuje dálkové letadlo s kapacitou pro 359 lidí v ekonomické a business light třídě. Hned první jedenáctihodinový spoj do jihovýchodní Asie byl kompletně vyprodaný. A zájem o další přímé lety se drží také dalších zimních termínů.

„Vážíme si toho, že v Čedoku píšeme další milník letectví, kdy bude z Brna odlétat každé úterý večer dálkové letadlo a poprvé se tak dostanou turisté pohodlně a jednoduše bez přestupu do exotiky z široké spádové oblasti Moravy i sousedního Slovenska,“ okomentoval Miroslav Kubáč z cestovní kanceláře, která na pravidelném transportu spolupracuje s italskými aerolinkami.

Letošní rekord

V letní sezoně letiště připravuje další přímé lety, a to do Egypta, Turecka na třeba na Kypr. Od ledna do konce října odbavili pracovníci přes šest set šedesát tisíc cestujících, což je o sto tisíc více než za celý rok 2011, kdy padl poslední rekord. Nejvytíženější lety byly o prázdninách a mezi nejoblíbenější destinace se zařadil tradičně Londýn, turecká Antalya, bulharský Burgas nebo letoviska v Egyptě.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čedok

Štítky Brno, letiště, cestování, Thajsko, let, přímý, Boeing, cestující, letadlo

Z Brna vyrazil první dálkový let. Cestující dopravil do Thajska  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.