Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Onkologický ústav v Brně plní auta. I přesto přijde o třetinu parkovacích míst

Dlouhodobé problémy s parkováním řeší Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ). Napjatá situace se pro pacienty i zaměstnance zdravotnického centra na Žlutém kopci ještě zhorší. Od června přijde ústav postupně o třetinu parkovacích míst, a to na tři roky.

Vysoký počet pacientů a vozidla obyvatel Masarykovy čtvrti, která v areálu stojí i přes noc, trápí brněnský onkologický ústav. Okolí pracoviště je doslova přeplněné stojícími vozy, kvůli nimž se zhoršuje průjezd sanitkám. Místo odlehčení dopravní situace se ale zařízení chystá na další zátěžovou zkoušku. 

Postupně ztratí třetinu míst k parkování. Většina pacientů přitom do Masarykova onkologického ústavu přijíždí z mimobrněnských lokalit a dopravuje se po vlastní ose. Dosavadní počet parkovacích míst, kterých má centrum 356, je podle ředitele MOÚ Marka Svobody nedostačující. Ústav by jich ideálně potřeboval dvojnásobek.

Zrušení parkovacích ploch u vodojemů

První zásah pocítí pacienti zařízení od června, kdy zaniknou odstavné a parkovací plochy v lokalitě bývalých městských vodojemů. Osmdesát míst se nachází v nadzemní části kulturní památky, kterou podle plánů města nově pokryje zeleň. S rokem 2024 pak přijde úbytek dalších desítek parkovacích míst, a to kvůli stavbě v areálu onkologického centra. Dopravu ovlivní také rozšíření modrých zón naplánované na letošek.


Parkovací a odstavné plochy poblíž vodojemů budou od června zrušeny.

Počet aut v areálu ústavu se zvyšuje i kvůli rostoucímu počtu ambulantních ošetření. Loni jich zdravotníci provedli přes 250 tisíc. „Čekají nás nelehké tři roky. Musíme kvůli změnám zavést opatření, abychom dopravní situaci v areálu ústavu nekomplikovali. Zřídíme zóny takzvaného rychlého nástupu a výstupu a zajistíme, aby v těchto zónách lidé neparkovali. Současně musíme vyřešit zóny pro stání sanitek," vysvětlil Drbně ředitel Svoboda.

Pacienti, které do pracoviště na Žlutém kopci většinou vozí příbuzní, budou muset v nových zónách označených dopravní značkou K+R vystoupit. Řidiči pak auta odvezou a zaparkují na funkčních parkovištích nebo v přilehlých ulicích. Výjimka bude platit pro imobilní pacienty. Jednostranná uzavírka zasáhne také ulici Žlutý kopec, která areálem prochází.  


Masarykův onkologický ústav představil nová opatření v souvislosti s parkováním v areálu 

Plány na parkovací dům

Zlepšení situace očekává Masarykův onkologický ústav za tři roky, kdy v areálu skončí stavební práce na dvou nových budovách. Výstavba centra prevence a rozšíření současného Švejdova pavilonu směrem k Vaňkovu náměstí zajistí pacientům i zaměstnancům více než dvě stě nových parkovacích míst.

Naděje vkládá MOÚ také do vzniku parkovacího domu, o kterém se v Brně mluví už roky. Podle plánů magistrátu vyroste objekt s téměř 250 parkovacími místy v ulici Tvrdého. „Parkovací dům by se měl vybudovat do pěti let,“ řekl Svoboda.

Brno chce, aby lidé zaparkovali u onkologického ústavu. Plánuje parkovací dům

Dlouhé roky volají lidé z brněnského Žlutého kopce po lepších dopravních podmínkách. Lokalita, jíž dominuje Masarykův onkologický ústav, nyní vyhlíží stavbu nového a politiky slibovaného parkovacího domu. Město věří, že po překonání formálních...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky masarykův onkologický ústav, parkování, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Jirka J. kdyby se radši MP starala o cigány a ukáčka a nechali naše nemocné občany žít, nechápu jejich jednání-to jim není hanba? Jen aby oni a jejich nadřízení jednou nepotřebovali takový ústav, kreténi

Pátek, 26. května 2023, 08:39Odpovědět

Jirka Jaitner

Tato neutěšená situace s parkováním je umocněná ještě "akční" MP, která není schopná pochopit, že když je pacient, který se obtížně pohybuje a jeho motorizovaný doprovod musí vozidlo zastavit a do vchodu si pro něho přijít a pomoci mu do vozidla, tak mě připadá pokuta (byť symbolická) jako hyenismus nejhrubšího zrna. Ale já to "chápu". Oni jen plní rozkazy...

Čtvrtek, 25. května 2023, 19:44Odpovědět

Onkologický ústav v Brně plní auta. I přesto přijde o třetinu parkovacích míst  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.