Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně slaví otevření šalinového tunelu ve skále a konec dva roky trvající výluky

Velký den zavládl v moravské metropoli, kde se lidé po více než dvou letech dočkali město vytouženého šalinového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem. S otevřením tubusu končí i dlouhá tramvajová výluka. Po celý pátek navíc do nové stavby proudí zvědaví návštěvníci, jimž se objekt mimořádně zpřístupnil.

Půl kilometru dlouhý tramvajový tunel budovali dělníci jako součást velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. Původně se předpokládalo, že tramvaje vyjedou po nové trati vedoucí skálou už v lednu. Jenže kvůli bezpečnostním požadavkům nabrali dělníci zpoždění. Investor stavby, jímž je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), po zatěžkávacích zkouškách dopravní stavbu oficiálně zprovoznil. První šaliny vyjedou na trať v květnu, díky čemuž znovu po dvou letech dojede tramvajová linka 1 až do Bystrce.

„Z dopravního hlediska budou opět dvě provozní trasy do této lokality. V provozu i nadále zůstane linka 3 a linka 10, na těchto linkách však dojde ke změně intervalů, a to s ohledem na obnovený provoz linky 1. Od pondělí 1. května bude zrušena tramvajová linka 11,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek

Řidiči si za rok uleví

Silničáři zároveň pokračují na místě ve výstavbě městského okruhu, na kterém pracují od roku 2019. Pro projíždějící řidiče či kolemjdoucí je jedním z největších posunů stavby právě dokončení tunelu pro šaliny. Stavaři aktuálně zaměstnává budování zastřešené silniční galerie a rozšiřování silnice. Kompletně hotovo má být za rok, kdy zároveň ve městě skončí i další dopravní omezení. 

„Nyní budou práce probíhat zejména na silniční galerii, abychom do ní mohli v srpnu převést dopravu a v příštím roce zprovoznit celou silniční část. Rok 2024 bude významný tím, že dokončíme práce i v dalších částech Velkého městského okruhu v Brně,“ uvedl ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala, který připomněl stavby v úseku Tomkovo náměstí/Rokytova a Bauerova. 

Otevřená stavba

Silničáři zároveň nové dílo zpřístupnili před zahájením ostrého provozu veřejnosti. Příležitost si nenechaly ujít stovky lidí, kteří od páteční poledne proudí do tubusu. Šanci na prohlídku mají zájemci až do pátečních 18. hodin.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB, Facebook/Markéta Vaňková

Štítky Brno, DPMB, ŘSD, VMO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně slaví otevření šalinového tunelu ve skále a konec dva roky trvající výluky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.