Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Brněnský dopravce upletl bič na černé pasažéry i kurýry. Zavádí tvrdší přepravní řád

Cestování načerno po moravské metropoli se o něco méně vyplatí. Dopravní podnik posílil počty revizorů a zvýšil sankci za jízdu bez jízdenky. Nově lidé zaplatí pokutu tisíc korun na místě. Přísnější metr se dotkne rovněž lidí, kteří tahají do dopravních prostředků elektro kola či koloběžky. Mají zákaz vstupu do vozu.

Novinky zavadí Dopravní podnik města Brna (DPMB) se začátkem května. Největší změnou v přepravním řádu je zvýšení sankce za cestování bez platného dokladu. Z dosavadních osmi set korun se cena zvedla na tisícovku. Tisíc korun ale musí provinilec uhradit na místě. Na výběr má kartu nebo hotovost. Pokud cestující nezaplatí přímo revizorovi, vzroste cena na patnáct set. Akciová společnost, jejímž jediným akcionáře je město, si od kroku slibuje, že sníží administrativní zátěž. 

„V brněnské MHD se nezvedaly ceny jízdného více než deset let. Nákup jízdenky je velmi jednoduchý. Není důvod, proč jezdit bez ní. Pokud tak někteří lidé činí, ať si připlatí. Chceme vozit lidí, kteří za to platí,“ zdůvodnil Miloš Havránek, generální ředitel DPMB. 

V posledních měsících dopravce eviduje zvýšený narůst černých pasažérů. Jen za uplynulé tři měsíce chytili revizoři lehce přes 10 tisíc lidí. Zhruba čtvrtinový růst oproti loňskému roku souvisí ale i s tím, že akciovka posílila kádr revizorů. Nejčastější riskují pokutu mladí lidé ve věku 18–25 let, kteří mají na svědomí téměř třetinu případů. 

Zákaz kol i koloběžek

Dopravní podnik rovněž vyrazil do boje proti cyklistům či koloběžkářům. Nově s elektro dopravním prostředkem nesmí vstoupit do vozu. Důvodem k opatření je podle vedoucího tarifního odboru Víta Prýgla především fakt, že si na kolaře stěžují cestující. Nejčastěji stížnosti padají na hlavu kurýrům jídla, kteří navíc vstupují do MHD s velkým batohem na zádech. Pravomoc vykázat lidi s kolem má podle přepravního řádu řidič.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, DPMB, MHD, Cestující, Řád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michael Ways

Přemýšlejte dřív, než schválíte taková nařízení a ne, že si jen lidi stěžují. Češi si stěžují na všechno odjakživa....

Pondělí, 23. října 2023, 15:09Odpovědět

Michael Ways

Teď vám vznikne víc dopravních nehod, protože všichni ti lidi, co jezdí na kolech a živí se tím, budou muset v noci jet až domů několik kilometrů, často po pár pivech, protože v Brně se kromě hloupých zákonů taky chlastá...

Pondělí, 23. října 2023, 15:06Odpovědět

Michael Ways

To ty pitomce nenapadne, že ten kurýr jezdí celý den v zimě, dešti a rád by se svezl domů zpátky tramvají, kde je prostor pro kola a tam většinou stojí asocialni lidi na mobilech, místo aby si k někomu prisedli?

Pondělí, 23. října 2023, 14:53Odpovědět

Luděk Svoboda

Brno město pro život opět vylilo ekovaničku i s dítětem všem, co nechali auto doma a legálně výkonný e-motor je do kopce ve vedrech nevyveze. Osobně těch pár zastávek do kopce zvládnu a nebo přesednu zpět do auta, z poloprázdné šaliny mě po zaplacení jízdného se skládací elektrokoloběžkou v ruce vyhodili naposledy (řidič je schopen poznat kurýra s krabicí na první pohled). Sjedeme se v kolonách, DPMB sbohem.

Středa, 26. července 2023, 12:57Odpovědět

Jaroslav Benda

Kdyby Romani jenom cestovali MHD zdarma,oni bohuzel muzou a ne jen cestovat,ostuda vlady,nikdo s nima nic neudela a stale je chceme kulturalizovat,uz nejmene 200 let a vysledek? CHUDACKOVE v mecedesech,hnus...

Čtvrtek, 4. května 2023, 09:01Odpovědět

Lenka Kuchařová

,,Romále " cestují zcela gratis po celém Brně a revizoři se je ani nenamáhají kontrolovat.Zažila jsem to v pondělí 1.5..Revizorka kontrolovala všechny cestující,ale Romům se dikrétně vyhnula......Hlavně,že se roztahují po celé šaliněa hulákají po sobě z jednoho konce na druhý.

Středa, 3. května 2023, 14:02Odpovědět

Kateřina Slavíčková

Hlavně že Romále mezi Vranovskou a Cejem cestují gratis. Na ty se asi přepravní řád nevztahuje.

Pondělí, 1. května 2023, 06:56Odpovědět

Baron Kocharovski

na NEŘÁDY žádný ŘÁD neplatí. (to platilo vždycky). ;-)))

Pondělí, 23. října 2023, 15:39Odpovědět

Luděk Novotný

Pokud se nepletu, tak roční jízdenka má přepravu kol povoleno v ceně. Takže budeme diskriminovat jen elektrokola, která jsou velikostí úplně stejná jako normální kola? A normální odrážecí sportovní koloběžku můžu přepravovat, i když taky bývá větší než elektrokoloběžka? Tenhle krok je pěkně stupidní. Město by mělo být vděčné za každé ušetřené auto a někdo prostě potřebuje kousek popojet MHD, i když má elektrokolo nebo koloběžku.

Sobota, 29. dubna 2023, 11:20Odpovědět

Vladimír Malý

Už se mi stalo, že jsem měl na kole defekt, který mi znemožnil pokračovat dál. Ocenil jsem možnost dopravit si kolo domů šalinou.

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 20:19Odpovědět

Bc. Josef Cikán

Ok. Ale z těch obyvatel z okolí Cejlu atd. stejně nic nenarazíte. Dělají si co chcou a žijí si svým způsobem.

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 12:04Odpovědět

Petr Barakus

Pokud si lidé stěžovali hlavně na kurýry, kteří skutečně zaberou s těmi přepravními boxy spoustu místa, tak měli zakázat jen je a ne všechny. Navíc zakázat jen elektrokola a koloběžky a obyčejná ponechat postrádá logiku a zavání diskriminací. Chytří elektrokoloběžkáři to stejně vyřeší tak, že si pořídí nějaký obal, do kterého složenou koloběžku schovají a kdo jim pak dokáže, jestli je elektrická nebo ne? Prohlížet zavazadlo řidič oprávněn není. Podle mě pěkná hloupost...

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 08:46Odpovědět

Hana N

V civilizovaných částech republiky platí zákaz kol a elektrovozítek v MHD již dávno. Nechápu tu drzost, když se někdo s takovým vehiklem, který je určen k přepravě, rve do MHD. Třeba když prší nebo je to do kopce. Mají volbu vlastního vehiklu nebo MHD. Kolo do servisu rvát MHD může napadnout jen tupce.

Středa, 26. dubna 2023, 18:21Odpovědět

Vítek Kuňák

Týká se to všech koloběžek, nebo jen elektrokoloběžek? Já totiž jezdím na obyčejné koloběžce a jestli tam teď nebudu moct nastoupit, tak to bude pěkně na houby

Středa, 26. dubna 2023, 16:48Odpovědět

Baron Kocharovski

jediný, kdo ZASE UTŘE - bude dpmb! :-DDD protože BRIKETY, ty budou vesele jezdit dál ZADRAMO! (a cena pokuty je opět trápit nebude)! a jak vidno, pumpičkáři, koloběžkáři apod., utřou taky. AŤ ŽIJOU AUTA! autem kdykoliv kamkoliv, pohodlě - a benzín, pěkně do nákladů! takže: jezdím levně, rychle, spolehlivě a za kaý´ždého počasí! dpmb = PARTA BLBŮ! :-DDD

Středa, 26. dubna 2023, 15:34Odpovědět

Marcel Macura

Výborný. Takže když pojedu na dlouhý výlet elektrokolobežkou a po cestě domů mi nevyjde baterie tak nebudu moct nastoupit a budu muset tedy 36kg koloběžku pěšky tlačit několik kilometrů ??? Potom jsou tady taky lidí co jezdí do práce a mají to daleko a po dálnici máme zákaz jezdit na elektrokolobežce nebo kolech tak jsme vždy složenou koloběžku využili na ty 3-5zastávek MHD aby jsme přejeli tu dálnici a pak opět pokračovali v jízdě a teď to máme jako jak udělat ? Tohle to je nehorázná diskriminace!!! Místo aby se upravil přepravní řad tak hodíme koloběžky a kola přes palubu, opravdu výborný přístup DPMB.????

Středa, 26. dubna 2023, 14:56Odpovědět

Zdeněk Kříž

Takže, když v rámci ekologie někdo pojede do práce třeba z Kuřimi do Brna na Špicu na elektrokolběžce a tam přesedne na MHD (Šalinu), tak DPmB místo toho, aby upravil vozidla pro provoz s koly a koloběžkami, toto zakáže. Takže hurá, všichni budou jezdit auty. To opravdu máme na Magistrátu v DPmB odborníky.

Středa, 26. dubna 2023, 14:13Odpovědět

Hana Dvořáčková

Myslím, že řeč je o elektronických dopravních prostředcích.

Středa, 26. dubna 2023, 14:08Odpovědět

Asai Bahul

Taky jezdím na kole a někdy využiji MHD škoda opravdu že někoho budeme diskriminovat

Středa, 26. dubna 2023, 13:04Odpovědět

Eva Tajná

Škoda, že si kvůli bezohledným kurýrům teď člověk nemůže třeba odvézt kolo do servisu.

Středa, 26. dubna 2023, 12:16Odpovědět

Brněnský dopravce upletl bič na černé pasažéry i kurýry. Zavádí tvrdší přepravní řád  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.