Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jižní Morava je pod sněhem, hrozí nehody i ledovka

, aktualizováno 16. prosince 2022, 9:45

V Jihomoravském kraji dnes ráno místy sněží, někde i vydatněji, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Kvůli počasí se staly desítky nehod, některé silnice kvůli zhoršené sjízdnosti blokují uvízlé kamiony. Komplikace jsou i na dálnici D1.

Teploty v kraji se pohybují mírně pod nulou, a to do minus čtyř stupňů Celsia. Na D1 může místy ležet rozbředlý sníh po chemickém ošetření, zbytky sněhu po pluhování, místy může být ujetá vrstva krytá posypem. Obdobné je to i na D2 na příjezdu do Brna.

Dopravní komplikace

Dopravu blokuje uvízlý kamion například na silnici 54 u Žarošic na Hodonínsku, může bránit provozu v celé šíři vozovky. Řidiči mají očekávat zdržení, tvoří se kolona. Před dopravním kolapsem varuje web na silnici 43 u Kuřimi na Brněnsku, kde dopravu také blokuje uvízlý kamion. Uvízlý nákladní vůz je i v ulici Petra Křivky v Brně, může být přes celou šíři vozovky. Uvízlý nákladní vůz blokuje dopravu například i na silnici 602 u Ostrovačic na Brněnsku, jde o křižovatka silnic 602 a 23.

Podle webu lze očekávat zdržení i na dálnici D1, kde nájezd na D1 u exitu 178 blokuje uvízlý nákladní vůz. Nová vrstva sněhu komplikuje i sjízdnost na D1, především zhruba mezi 160. a 180. kilometrem kolem Ostrovačic a sjezdem na Devět Křížů auta na dálnici kvůli sjízdnosti stojí, zpoždění v místě je podle webu v obou směrech asi dvě hodiny.

Policie v souvislosti se sněžením evidovala k 9:00 podle mluvčího Bohumila Maláška 35 nehod, z toho šest se zraněním. „Řada komunikací, nejen ve vyšších polohách kraje, je nesjízdná nebo velmi obtížně sjízdná. Doprava je velmi komplikovaná. Centrum Brna je velmi obtížně průjezdné," uvedl už dříve Malášek.

Meteorologové varovali, že v noci bude na většině území republiky sněžit, intenzivněji právě na východě země. Sněžit má i během dne, kdy by mohlo připadnout dalších deset centimetrů sněhu. Na jihu a jihovýchodě Moravy hrozí také mrznoucí srážky s tvorbou ledovky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BKOM

Štítky ČR, počasí, silnice, sníh, ledovka, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava je pod sněhem, hrozí nehody i ledovka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.