Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezi Brnem a Blanskem pojedou po konci železniční výluky nové vlaky

Po skončení vlakové výluky mezi Brnem a Blanskem, jež potrvá do 10. prosince, vyjedou na opravenou trať nové vlaky Moravia. České dráhy totiž s obnoveným provozem potřebují více vlaků. Soupravy pocházející z plzeňského škodovky nakoupil Jihomoravský kraj.

Nově koupených 37 vlaků, z nichž většinu už výrobce dodal, jezdí zatím ve zkušebním provozu. Jedná se o stejné vlaky, které jezdí v barvách Českých drah pod názvem Panter. Od vlaků státního dopravce se ale liší nátěrem, jemuž dominují červená barva a logo Jihomoravského kraje. „Na jižní Moravě bude šest dvouvozových a 31 čtyřvozových vlaků. S prvními jednotkami v pravidelném provozu se počítá od začátku platnosti nového jízdního řádu, tedy od 11. prosince," řekla mluvčí Jihomoravské kraje Alena Knotková.

V souvislosti s výlukou, která začala loni v polovině prosince, byly z provozu vyřazeny 50 let staré elektrické jednotky řady 560. Byly klíčové pro dopravu z Brna směrem do Blanska a do Křenovic. „Už jsou trvale vyřazené, takže do doby, než bude k dispozici dostatek Moravií, budeme jezdit s našimi Pantery či se soupravami složenými z lokomotiv a klasických vagónů," řekla ČTK mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Vlaky Moravia budou jezdit z Brna směrem na Tišnov, Blansko, Křenovice a na jih do Židlochovic a Hustopečí. Cestující se tak na těchto tratích dočkají výrazně vyššího komfortu cestování.Nové vlaky jsou výjimečné především tím, že jsou v Česku první, které si nekoupil dopravce, ale samospráva. Za nové vlaky kraj zaplatí 6,7 miliardy korun, přičemž získal dotaci 5,5 miliardy korun. Z 37 bude 31 jednotek čtyřvozových s kapacitou 333 cestujících, zbylé dvouvozové budou mít kapacitu 146 lidí. Zatím budou vlaky provozovat České dráhy, nejpozději od začátku roku 2026 by je měl provozovat dopravce vzešlý z výběrového řízení. Loni na podzim kraj vypsal tržní konzultace k více traťovým souborům.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Brno, Blansko, Výluka, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

UŽ ABY TO BYLO........

Pátek, 25. listopadu 2022, 14:12Odpovědět

Mezi Brnem a Blanskem pojedou po konci železniční výluky nové vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.