Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno pošle na přehradu poslední lodě. O plavby byl letos rekordní zájem

Brno se o víkendu rozloučí s rekordní plavební sezonou. Lodí, které na hladině přehrady pravidelně sjíždí desetikilometrovou dráhu z brněnské Bystrce do Veverské Bítýšky, využilo nejvíce zájemců za posledních čtyřicet let. Poslední letošní plavby si mohou turisté užít v neděli 30. října.

V letošní sezoně brázdilo hladinu Brněnské přehrady na palubách lodí celkem 290 tisíc lidí. Na objednávku vyrazilo také 177 mimořádných plaveb. Podle generálního ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka zlomila sezona 2022 loňský rekord o více než čtyři tisíce cestujících. Lodí využilo nejvíce lidí od 80. let minulého století.   

Linková lodní doprava slouží zájemcům zejména při výletech na hrad Veveří, oblíbenou zastávkou je také Kozí horka. „Nejvytíženějším měsícem byl letos červenec, kdy se svezlo přes osmdesát tisíc cestujících. Nahrávalo tomu dobré počasí, oblíbenost brněnského Prýglu i dobrá kvalita vody,“ řekl Havránek.

O flotilu sedmi brněnských lodí, jež jezdí na elektrický pohon, se v zimních měsících postarají mechanici. Všechna plavidla pohání sada baterií, které při adekvátní péči vydrží sedm až osm let. Po přehradě vozí lidi dvoupalubová Morava, jež byla dříve známá pod názvy Moskva i Dallas, či jednopalubová loď Brno.

„V příštím týdnu svezeme do přístaviště můstky a plovoucí zařízení. Následně na souš vytáhneme i jednotlivé lodě, které v zimním období čeká každoroční údržba. Ta se skládá například z demontáže baterií, obnovy venkovních nátěrů a palubního vybavení,“ řekl ke konci sezony vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMB

Štítky plavba, dopravní podnik, loď, Brněnská přehrada, Brno, přehrada, Veverská Bítýška, Bystrc, Dopravní podnik města Brna, Hrad Veveří, Kozí horka, Moskva, Dallas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pošle na přehradu poslední lodě. O plavby byl letos rekordní zájem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.