Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Brna přijela nová obousměrná šalina s klimatizací. Cestující sveze tunelem

Moravská metropole přivítala svoji první obousměrnou tramvaj, která cestující potěší klimatizací či nabíječkami na telefon. Nové spoje dorazily do Brna z plzeňské škodovky, která je vyrobila pro potřeby nové tramvajové trati k univerzitnímu kampusu. Do jara příštího roku dodá ještě další čtyři kusy. Za každou šalinu zaplatí brněnský dopravní podnik 60 milionů korun.

Nové obousměrné tramvaje jsou určeny především pro linku osm, která je na obou konečných stanicích zakončena úvratí. „Vůz bude v následujících týdnech najíždět potřebné kilometry bez cestujících a budeme na něm provádět některé typové zkoušky. Následně bude ve zkušebním provozu s cestujícími,“ popsal generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek, podle nějž se šalina do ostrého provozu zařadí v půlce prosince.

Šalina ušetří na energiích

Pasažéry čeká jízda klimatizovanými vozy s nerezovými madly, širokoúhlými LCD monitory nebo USB nabíječkami. Inovací se oproti starším tramvajím dočkala také kabina řidiče. „Vedle řídícího pultu, u kterého jsme kladli důraz na jednoduchost a dobrý výhled, je ovládání částečně zabudované přímo do sedadla řidiče. Čelní skla jsou vybavena vyhříváním, přední čelo navíc designovým denním svícením,“ vyzdvihl Havránek, který současně dodal, že nové šaliny jsou řešené s ohledem na úsporu elektrické energie. Jeden vůz stojí 60 milionů korun.

Tramvaje pro Brno sestrojil český výrobce hromadných prostředků Škoda Group. V Plzni na něm jeho zaměstnanci pracovali téměř dva roky. „V Brně už jezdí několik našich produktů a tato dodávka tak navazuje na naši úspěšnou spolupráci. Nová „šalina“ je nejmodernějším vozidlem naší dílny a věřím, že bude další desítky let sloužit k plné spokojenosti všech obyvatel a návštěvníků moravské metropole,“ sdělil prezident české a slovenské Škoda Group Tomáš Ignačák.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, MHD, DPMB, Šalina, Dopravní podnik města Brna, Tomáš Ignačák, klimatizace, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna přijela nová obousměrná šalina s klimatizací. Cestující sveze tunelem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.