Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští revizoři jdou do boje proti černým pasažérům. Kontroly zintenzivní i v rozjezdech

Brněnský dopravní podnik zahajuje letní ofenzívu proti černými pasažérům. Na neplatiče jízdného nasadí revizory, kteří zintenzivní kontroly mimo jiné i v nočních rozjezdech. Opatření má za cíl snížit počet cestujících bez jízdenek.

Městský dopravce snížil počet kontrol revizorů při období covidu. Pracovníci se tehdy kromě kontroly jízdních dokladů věnovali například čištění nebo desinfikování vozů. Nyní už mají zaměstnanci s odznakem zase čas se naplno věnovat svému řemeslu, chytání černých pasažérů. 

V posledních dnech se vracíme k intenzivním kontrolám a speciálním revizorským akcím. Naším cílem je snížit počet cestujících bez platné jízdenky ve vozech MHD na minimum,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek.  

Podle statistik městské akciovky, jejímž jediným akcionářem je město Brno, jezdí bez jízdenky brněnskou MHD zhruba tři až pět procent lidí. Počet cestujících v nočních linkách, takzvaných rozjezdech, je ale číslo až trojnásobně vyšší. Proto dopravce posílí kontroly v těchto spojích. Chystá kvůli tomu dokonce speciální denní kontroly ve spolupráci se strážníky. 

Nový pracovní manuál a stejné pokuty

Novinkou, jíž dopravce představil v souvislosti s kontrolou jízdenek, je také nový styl práce revizorů. Pracovník s revizorským odznakem se od poloviny června zaměřuje pouze na jednu konkrétní linku po dobu pracovní šichty. „Jen při pěti posledních kontrolách jsme prověřili ve 1290 spojích téměř 20 000 cestujících. Z nich 3 % jela bez platného jízdního dokladu. Více než 40 % neplatičů uhradilo pokutu na místě revizorovi kartou,“ popsal Havránek.

Aktuálně ve službách DPMB pracuje třicet revizorů, které doplňuje od roku 2014 také tým preventistů. Slouží k tomu, aby cestující napomínali kvůli nedodržování přepravního řádu. Jedná se například o situace, kdy ve vozech lidé jedí, obtěžují jízdu ostatním svým zanedbaným zevnějškem nebo jezdí bez platné jízdenky. 

Uvažujeme o tom, že počet preventistů navýšíme. Počet revizorů je zatím dostačující,“ sdělila Drbně mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová, podle níž se firma nechystá ani k zavedení tvrdších pokut za jízdu načerno. Aktuálně činí pokutu 800 korun. Pokud sankci hříšník neuhradí do pěti pracovních dnů, zvyšuje se pokuta na 1500 korun.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, DPMB, Revizoři, Kontroly, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Myslím si, že nevyberou nic od opravdu "ČERNÝCH" PASAŽERŮ, nastoupí jich vždycky uhulákaná smečka a mnohdy i cestující zalézají pod sedačky, když začnou hulákat na celou MHD - revizorům nezávidím jejich práci - zvláště, když jsou revizorky ženy - je potřeba, aby do těchto řad byli vybráni RANAŘI, co se s nikým nemalují a sází pokuty od pasu.

Sobota, 30. července 2022, 10:22Odpovědět

Darek Baddy

Jako bývalý revizor ti to řeknu, prd vyberou je to cca 5% ale řeknou ti že to jde do odprodeje a pak se to vymáhá atd.. ale jsou to blbosti, prostě se to odepíše a kdokoliv kdo má nějaké kontakty a známosti neplatí pokuty a ještě je za to postihnuty revizor že si dovolil jim dát pokutu. ????

Čtvrtek, 21. července 2022, 07:20Odpovědět

Lukáš Muller

Zajímalo by mě,kolik peněz na pokutách vyberou od bezdomovců a od lidí z 1 jistého etnika

Čtvrtek, 21. července 2022, 06:45Odpovědět

Brněnští revizoři jdou do boje proti černým pasažérům. Kontroly zintenzivní i v rozjezdech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.