Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnští cyklisté jásají. Město jim namalovalo cyklopruh přes rušnou silnici

Radost a spokojenost panuje v táboře brněnských cyklistů. Po téměř desetiletém úsilí získali jezdci na kole vytoužený cyklopruh v Lidické ulici. Nápadu nechtěli dát dlouhou dobu zelenou policisté. Nyní magistrát získal potřebná svolení a namaloval na silnici téměř dva metry široký pás vyhrazený kolařům.

Cyklisté žádali po brněnském magistrátu, aby se pustil do příprav cyklistického pruhu v Lidické ulici od Moravského náměstí až k téměř Pionýrské ulici od roku 2013. Nyní se vytouženého ochranného prostoru v lokalitě, kterou vedou také tramvajové koleje nebo tam sídlí hasičská stanice, dočkali. 

Rozhodnutí samozřejmě vítáme. Jen je škoda, že se nepodařilo krok uskutečnit mnohem dříve a že pruh končí už před křižovatkou Pionýrská. Z pohledu Brna se ale jedná o velký krok. Přitom třeba v Praze by se jednalo o běžnou záležitost,“ sdělil Drbně Michal Šindelář, předseda spolku Brno na kole, jenž se zasazuje v moravské metropoli o práva cyklistů. 

Vyšší bezpečnost i možné rozšíření

Podle Šindeláře narážela snaha kolařů na policisty, kteří k záměru měli dlouho dobu výhrady. „Policie uváděla například, že kvůli cyklopruhu na ulici začne jezdit víc lidí na kolech a začnou je srážet auta,“ popsal šéf cyklistického spolku ke sporu s jihomoravskou policií, která se do termínu uzávěrky textu nevyjádřila.

Brněnská radnice si od novinky slibuje, že se zvýší bezpečnost jezdců na kole. Na silnici maluje nejen bílé ochranné pásmo, ale také červený koberec, který využijí fandové cyklistiky při odbočování do Lužanecké ulice. „Vyznačený pruh má šířku 1,75 metrů, počítá tedy s odstupem od zaparkovaných vozidel. Opatření připravené Odborem dopravy zvýší ochranu cyklistů a zamezí parkování 'v druhé řadě',“ popsal magistrát města Brna. 

Brněnští cyklisté poprvé vyjedou na vyjížďku v nových pruzích o víkendu, kdy pracovníci plánují dokončení prací. Je možné, že v budoucnu další ochranná pásma přibudou. Spolek už pět let usiluje o to, aby se pruhy z Lidické rozšířily až do Králova Pole do Štefánikovy ulice a na Palackého třídu.  

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Cyklistika, Cyklopruh, magistrát, cyklista, silnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští cyklisté jásají. Město jim namalovalo cyklopruh přes rušnou silnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.