Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silničáři hlásí: Zpomalte a po deseti letech snad bude kolaudace Královopolského tunelu

Deset let funguje Královopolský tunel v Brně pouze v provizorním režimu. Nyní se dopravní stavba, jíž má ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), přiblížila zelenému razítku úředníku. Podmínkou ale je, že motoristé musí dát nohu z plynu u křižovatky ulice Žabovřeská a Hradecká. Místo osmdesátky platí nově šedesátka.

Královopolský tunel je zatím poslední dostavěnou částí Velkého městského okruhu. V moravské metropoli funguje od roku 2012, ale pouze v provizorním režimu. Stavba, jíž denně projede přes 30 tisíc aut, totiž nemá kvůli nesplnění hlukových limitů stále potřebný úřední souhlas k finální kolaudaci. Nyní po deseti letech silničáři doufají, že dostanou konečně zelenou. 

Ke kladnému stanovisku má pomoci snížení povolené rychlosti, které se projeví u křižovatky Žabovřeská a Hradecká. Místo dosavadní osmdesátky projedou motoristé lokalitou šedesátkou, alespoň pokud dodrží dopravní předpisy. 

Děláme vše proto, abychom splnili hlukové limity a kolaudaci získali. V loňském roce jsme provedli pokládku takzvaného tichého asfaltu. Toto opatření ke snížení hlukové zátěže značně pomohlo, nicméně ještě k překračování limitů dochází. Snížení rychlosti je pravděpodobně poslední možností, jak hlukovou zátěž snížit,“ řekl ředitel Závodu Brno ŘSD ČR David Fiala

Silničáři se upínají ke květnu a začátku června, kdy se uskuteční na silnici I42 měření hluku. Výsledky určí, jaké bude rozhodnutí Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která udělí kladné či zamítavé stanovisko s kolaudací stavby. Po celou dobu opatření na něj namátkově dohlédnou policisté. 

Rozhodnutí bude mít vliv na dopravní politiku Brna. Pomůže nám to v dalším rozvoji území, které dnes náleží ke komunikacím I. třídy. Podle výsledků měření plánujeme na daném úseku případně projednat změnu nejvyšší dovolené rychlosti pomocí telematických systémů, která by se měnila s ohledem na denní dobu a intenzitu. Podle výsledků měření plánujeme na daném úseku případně projednat změnu nejvyšší dovolené rychlosti pomocí telematických systémů, která by se měnila s ohledem na denní dobu a intenzitu,“ řekl sdělil radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD ČR

Štítky Brno, Tunel, Snížení, Rychlost, Královopolský tunel, kolaudace, Ředitelství silnic a dálnic, Silnice I/42, Tim Hamilton, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři hlásí: Zpomalte a po deseti letech snad bude kolaudace Královopolského tunelu   |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.