Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno chystá rozšíření rezidentního parkování, řidiči lépe zaparkují v sedmi nových oblastech

PR článek

Do sedmi nových oblastí rozšíří Brno příští rok systém rezidentního parkování, jenž usnadňuje řidičům najít volné místo v místě jejich bydliště či vlastní provozovny. Naposledy město parkovací zóny zavedlo v listopadu v Králově Poli do oblasti Berkova.

V moravské metropoli funguje projekt rezidentního parkování od roku 2018, kdy nová pravidla začala platit nejprve v centru Brna. Za tu dobu se parkovací systém rozšířil do lokalit okolo centra města i do městských částí Žabovřesky a Královo Pole. Brzy přibude také Brno-sever, kde se počítá se zavedením oblastí vymezené ulicemi Merhautova, Jugoslávská či Dukelská třída.  

Smyslem parkovacího systému je zvýšit šance rezidentů, že zaparkují před svými domy. To se díky snížení počtu automobilů v regulovaných oblastech daří. Při zavádění systému rezidentního parkování se vždy dělá i revize dopravního značení. Pro řidiče je tak jednodušší rozpoznat, kde mohou bezpečně parkovat,“ popisuje Klára Tenková, vedoucí referátu realizace projektů Odbor dopravy Magistrátu města Brna. 

Každá zóna má svá pravidla

Systém rezidentního parkování se člení na tři zóny – A (historické centrum), B (prstenec kolem centra), kde platí celodenní regulace. V příštím roce zapojené oblasti spadají do zóny C, ve které platí regulace jen v pracovní dny přes noc. V zóně C je první hodina parkovného zdarma. Poté řidiči hradí za každou hodinu 20 korun, a to pouze v době od 17 do 6 hodin. Přes den tam mohou návštěvníci parkovat zdarma. Pro rezidenty je cena oprávnění 200 korun na rok za první vozidlo, 8 tisíc korun za druhé vozidlo a 12 tisíc korun za třetí a každé další vozidlo. 

Mimo dobu regulace se za parkování neplatí a není potřeba se registrovat. K platbě lze využít online parkovací automat na webu parkovanivbrne.cz, mobilní aplikaci Park Simply Brno nebo platbu prostřednictvím SMS. Informace o platbách jsou dostupné na webu,“ uvádí Tenková.

Harmonogram rozšiřování pro rok 2022
16. května 2022 se zapojí oblast 4-01 (Erbenova) a dále pak 
13. června 2022 oblast 4-02 (Francouzská), 
18. července 2022 oblast 4-03 (Jugoslávská), 
5. září 2022 oblast 4-04 (Dukelská třída), 
10. října 2022 oblast 4-05 (náměstí SNP), 
21. listopadu 2022 oblasti 3-08 (Dalimilova) a 3-09 (Herčíkova)

Systém se stále vylepšuje

Od svého zavedení podstoupil projekt regulovaného parkování výraznou proměnu. Došlo ke zjednodušení systému, ve kterém přibyly možnosti pro rezidenty, abonenty i návštěvníky. Jedním z nejoblíbenějších benefitů jsou volné hodiny pro návštěvy rezidentů. V zóně B mají rezidenti ročně 200 hodin zdarma, v zóně C pak 100 hodin zdarma. Další hodiny je možné jednou ročně dokoupit.

Každý rezident s trvalým pobytem nebo vlastní nemovitostí, bez ohledu na věk, může svým návštěvám udělovat volné hodiny tak, aby nemusely platit za parkování. Návštěva může být kdokoliv – příbuzní, řemeslníci, opraváři. Ti pak mohou parkovat v oblasti rezidenta i ve všech sousedících oblastech,“ sděluje Tenková.

Dalším oblíbeným benefitem rezidentů a abonentů je systém květinky, což znamená, že parkovací oprávnění nejen v jejich oblasti, ale i ve všech sousedících oblastech. „Značně se jim tak rozšiřuje území, kde mohou zaparkovat. To se osvědčuje například v ulicích, kde probíhají různé opravy, nebo také v oblastech, které ještě nejsou zapojeny do parkovacího systému, ale bezprostředně s ním sousedí. Tito rezidenti si mohou vyřídit parkovací oprávnění také,“ dodává Tenková.

Přehledný web i aplikace

Aby se v systému každý zorientoval, funguje speciální web, který funguje jako přehledný rozcestník. Každý tam najde potřebné informace. „Součástí jsou také aktuální informace, tipy, nejčastější otázky a odpovědi, interaktivní mapa pro všechny skupiny řidičů nebo chatbot. A když nenajdete odpověď, můžete se kdykoliv obrátit na podporu na facebookové stránce,“ radí Tenková.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Rezidentní parkování, Rozšíření, Magistrát, parkování, Královo Pole, projekt, platba, Žabovřesky, Brno-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chystá rozšíření rezidentního parkování, řidiči lépe zaparkují v sedmi nových oblastech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.