Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rezidentní parkování se v Brně rozšíří v části Žabovřesk

Systém rezidentního parkování se v Brně rozšíří letos již počtvrté od 11. října, a to v severozápadní části Žabovřesk v okolí Haasovy a Záhřebské ulice. Obě oblasti budou spadat do zóny C, v níž lze stát volně od 6:00 do 17:00, přes noc musí mít parkující oprávnění nebo platit parkovné 20 korun za hodinu. V části ulic už je značení připravené, řekl na tiskové konferenci radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

V ulicích nebudou parkovací automaty, lidé musejí zaplatit přes aplikaci či pomocí SMS zprávy. Hodina parkování denně je zdarma. Rezidentní parkování, které upřednostňuje rezidenty a majitele provozoven před návštěvníky, zahrnuje vedle širšího centra Brna velkou část Králova Pole a nyní to bude i většina Žabovřesk. Zasahuje i na Staré Brno, k výstavišti, jižně od centra a částečně i do Zábrdovic. „Letos se ještě počítá s rozšířením v Králově Poli v okolí Berkovy ulice od 8. listopadu. Příští rok budeme dělat kompletně Brno-sever, což zcela naplní kapacity, které k přípravě potřebujeme," řekl Kratochvíl. Požadavky po zavedení do dalších městských částí jsou podle něj až extrémní a problémy se s dominovým efektem přelévají vždy tam, kde hranice rezidentního parkování končí a kam dojíždějící do Brna auta odstavují.

Ještě letos se má také regulovat na přání městských částí parkování na parkovištích v Komíně ve Svratecké a Absolonově ulici a na Lesné na Halasově náměstí. „Termín ale zatím nelze určit, protože musíme nejprve doplnit parkovací automaty, schválit ceník a učinit další kroky," řekl Kratochvíl. Do systému rezidentního parkování je město zahrne, až se bude parkování v těchto oblastech regulovat komplexně.

Dodržování pravidel kontrolují dvě auta, která městem projíždějí. „Byli jsme na před rokem a půl pod obrovským tlakem, ale neeviduju hlasy, kdo by kritizoval systém jako takový. Jezdí se k nám dívat i z ostatních měst a učit se," řekl Kratochvíl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Brno, Žabovřesky, ODS, Královo Pole, Staré Brno, Zábrdovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidentní parkování se v Brně rozšíří v části Žabovřesk  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.