Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přes Česko přejedou tři konvoje amerických vojáků, jejich cílem bude cvičení v Maďarsku

Tři konvoje amerických vojáků přejedou postupně přes Českou republiku ve dnech od 22. do 26. května. Vojáci pojedou do Maďarska na mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Přesun absolvuje šest stovek amerických vojáků se 190 kusy vojenské techniky. Do Česka přejedou vojáci na hraničním přechodu v Rozvadově. 

„Americké jednotky budou rozděleny do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách. V každé skupině bude od 10 do 20 kusů kolové techniky. Každý konvoj na území České republiky stráví maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem. Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby byla zajištěna bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a minimální narušení plynulosti běžného silničního provozu," informovala Magdalena Dvořáková z Generálního štábu Armády České republiky

Konvoje vjedou do České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a po dálnici D5 pojedou na odpočinkové stanoviště Ostrov u Stříbra. Stanoviště je určené k odpočinku jednotek a úpravě rozestupů mezi skupinami. Odtud pojedou skupiny vozidel po D5 na Pražský okruh a pak po dálnici D1 na silnici 1. třídy I/38 do Rančířova. Vojáci přespí v posádce Rančířov, kde prapor podpory nasaditelných sil ve spolupráci s 14. plukem logistické podpory postavil pro tyto účely stanové městečko. Další den pak konvoje pokračují směr Jihlava po silnici I/38 na D1 do Brna a po dálnici D2 na hraniční přechod Břeclav. Stejná trasa je plánována i pro návrat jednotek zpět do Německa ze cvičení. Ten je naplánován od 12. do 16. června.

Armáda České republiky americkým jednotkám poskytne logistickou podporu. Průjezd konvojů bude koordinovat ve spolupráci s Policií České republiky, Vojenskou policií a ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz. Přesuny konvojů jsou plánovány v pozdních večerních až brzkých ranních hodinách. Vojenská policie v součinnosti s Policií České republiky bude doprovázet všechny skupiny konvojů. Konvoje pojedou podle českých dopravních předpisů.

„Americké jednotky budou dodržovat veškerá platná nařízení a omezení vydaná v souvislosti s epidemiologickou situací v České republice. Vojáci před vjezdem do České republiky budou testováni. Většina vojáků je již očkována proti Covid-19," zdůraznila Dvořáková. 

Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na cvičení NATO Defender Europe se konají pravidelně od roku 2015. Cvičení má demonstrovat připravenost, soudržnost a odhodlání členských států Aliance k zajištění bezpečnosti Euroatlantického prostoru. Vloni se přesun nekonal z důvodu zrušení samotného cvičení. Cvičení Saber Guardian 2021 se účastní téměř 13,5 tisíce vojáků z 16 různých zemí. Armáda České republiky se cvičení účastní jako tranzitní země logistickou podporu. 

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky konvoj, americká armáda, přejezd přes Česko, vojenské cvičení, hranice, Česko, Maďarsko, NATO, hraniční přechod, Rozvadov, Armáda České republiky, Magdalena Dvořáková, dálnice, Policie České republiky, Rančířov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilona Jahnová

No aby po tom přejezdu z těch našich "silnic" ještě něco zbylo

Čtvrtek, 13. května 2021, 13:18Odpovědět

Přes Česko přejedou tři konvoje amerických vojáků, jejich cílem bude cvičení v Maďarsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.