Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská MHD loni méně bourala, ubylo aut

Nehody městské hromadné dopravy v Brně loni poklesly o čtvrtinu. Důvodem je to, že ve městě jezdí méně aut a celkově je klidnější provoz. Dopravní dispečeři navíc většinou po nehodně zvládli provoz ihned obnovit, průměrně za deset minut.

Minulý rok v ulicích Brna řidiči Dopravního podniku města Brna (DPMB) měli celkem 627 nehod. To je o čtvrtinu méně, než tomu bylo předloni. Samotní šoféři MHD zavinili pouze čtvrtinu těchto střetů. 

„Příčinou dopravních nehod s naší účastí je nejčastěji nedání přednosti při odbočování vlevo. Nejvíce se tyto situace týkají střetů osobních aut s tramvajemi, kdy řidiči při odbočování najedou na tramvajový pás a nevšimnou si souběžně jedoucí tramvaje,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Mezi další důvody se také řadí nepozornost nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Podle brněnského dopravce je méně dopravních nehod výsledkem úbytku provozu ve městě v souvislosti s epidemiologickou situací a vládními nařízeními. Nejvíce kolizí se loni stalo v září a únoru, kdy se situace ve městě téměř blížila běžnému provozu. Nejméně jich bylo v dubnu a květnu.

Provoz obnoven do 10 minut

Pokud se dopravní karambol stane, na místo ihned přijíždí dispečeři, aby ji zaznamenali a popřípadě přivolali další záchranné složky jako například policejní hlídky, záchranáře nebo hasiče. Každý všední den jsou v pohotovosti tři dispečerské posádky, které v případě nehody vyjíždí na místo. 

„Průměrná doba uvolnění je díky dobré spolupráci s ostatními složkami v Brně 10 minut, což je velmi dobré číslo. Naší snahou je co nejrychlejší obnovení provozu, protože se neprůjezdnost trasy projeví nejen v místě nehody, ale i v okolních lokalitách,“ uvedl dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Pozor na úterý a čtvrtek

Podle dostupných statistik se nejvíce kolizí stane v úterý a čtvrtek. Nejklidnější jsou naopak víkendy. K nehodám dochází nejčastěji přes den v době od 8 do 14 hodin. Nejvíce střetů eviduje dopravce v ulicích s hustým dopravním provozem jako například Křenová, Štefánikova, Palackého třída a Vídeňská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, DPMB, nehoda, hromadná doprava, šalina, městská hromadná doprava, Dopravní podnik města Brna, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská MHD loni méně bourala, jezdí méně aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.