Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rezidentní parkování se v Brně od pondělí rozšíří do okolí Špitálky a Trnité

Rezidentní parkování v Brně se od pondělí rozšíří do tří dalších oblastí. Modré čáry přibyly v okolí Špitálky v Brně-středu a Trnité, která kromě středu zasahuje i do městské části Brno-jih. Poslední oblastí říjnového rozšiřování je okolí Zborovské ulice v Žabovřeskách. Všechny budou spadat do zóny C, kde je parkování od 6:00 do 17:00 hodin bez omezení a zdarma. Do nově připojovaných zón si zatím vyřídilo oprávnění zhruba 1300 rezidentů, řekla ČTK Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

V zóně C je parkování zpoplatněno v pracovní dny přes noc, od 17:00 do 6:00. „Jde totiž o zóny, kde je na rozdíl od centra větší podíl rezidentů, tedy těch, kteří tam bydlí, než služeb. Přes den sem nepřijíždí tolik lidí si něco vyřídit, a tak není potřeba parkování zpoplatňovat a zajišťovat větší obrátkovost vozidel. Naopak večer přijíždějí rezidenti z práce a systém parkování v režimu C jim usnadní hledání místa," uvedla Loukotová.


Co zajímalo Brňany ohledně rezidentního parkování a nebáli se zeptat?

Rezidentní parkování v Brně platí více než rok. Podmínky pro rezidenty, abonenty i návštěvníky se částečně změnily a během následujících měsíců je v plánu výrazné rozšíření i mimo (širší) historické centrum. K prvnímu rozšíření má dojít už během...


I návštěvník může přes noc nechat své auto v zóně C, první hodina je zdarma, každá další za 20 korun. „Ne všichni rezidenti si musí vyřídit oprávnění. Záleží, jak často své auto u domu parkují. Pokud je to denně, pořízení oprávnění se jim určitě finančně vyplatí více než platba každé noci zvlášť. Všechna oprávnění vyřizují pracovníci Kontaktního centra Zvonařka. Od jara lze zažádat i na dálku a vše vyřešit online," doplnila Loukotová.

Rezidentní parkování se letos rozšířilo již dvakrát. V červnu do okolí ulic Bezručova a Křídlovická ve Starém Brně, které spadají do zóny B. Tam každý, kdo není rezident, zaplatí za hodinu parkování 30 korun, zdarma je pouze první hodina. Od srpna začali řidiči za modrými čárami parkovat v ulicích Staňkova, Botanická a Dřevařská v Králově Poli. Ve většině této oblasti platí režim C, který tam začal fungovat vůbec poprvé.

„Dosavadní zkušenosti s režimem C jsou velmi dobré, jen přes den občas zaznamenáváme horší parkování na hranicích zóny B a C, jelikož řidiči využívají bezplatné parkování během dne v zóně C," poznamenala Loukotová.

Poslední letošní rozšíření je v plánu v listopadu

Brno čeká ještě letošní poslední fáze rozšiřování nového systému parkování. Od 16. listopadu bude platit v dalších třech oblastech, a to Žižkova, Chodská a Rybářská. I ty budou patřit do zóny C.

Příští rok by se mělo rezidentní parkování rozšířit do osmi oblastí. Systém rezidentního parkování funguje od září 2018 a jeho účelem je, vytvořit více místa pro obyvatele na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a jinými povinnostmi a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky rezidentní parkování, Brno, rozšíření, špitálka, Brno-střed, trnitá, parkování, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezidentní parkování se v Brně od pondělí rozšíří do okolí Špitálky a Trnité  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.