Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno musí zrušit zákaz jízdy cyklistů v protisměru, prohrálo spor u krajského soudu

Brno nesmí zrušit cyklistům možnost vjíždět v protisměru do ulic Radnické, Mlýnské, Rumiště a Mendlovo náměstí. V pondělí o tom rozhodl krajský soud v Brně, který tak vyhověl žalobě spolku Brno na kole. Opatření proti jízdě na kole v protisměru zavádělo město loni na podzim na žádost policie v souvislosti se zaváděním rezidentního parkování.

Krajský soud v Brně zamítl rušení cykloobousměrek v ulicích Radnická, Mlýnská, Rumiště a Mendelovo náměstí. Zneplatnil tak opatření proti jízdě na kole v protisměru, které město zavedlo ve vybraných ulicích loni na podzim. Cykloobousměrky rušili radní na základě doporučení policie při stanovování nového dopravního značení kvůli systému rezidentního parkování. 

Krajský soud vyhověl žalobě spolku Brno na kole

Soud svým rozhodnutím vyhověl žalobě spolku Brno na kole, který s rušením vybraných cykloobousměrek nesouhlasil. Podle zástupců spolku nedokázal magistrát ani policie zdůvodnit zrušení na základě žádných dat.

„Odborná veřejnost a lidé z magistrátu už roky ví, že s plánováním dopravy je v Brně systematický problém a že několik příslušníků Policie ČR diktuje Odboru dopravy, co má dělat. Pokud už město prohrává soudy, je na čase, aby se k plánování dopravy a bezpečnosti lidí postavilo zodpovědně a férově začalo zlepšovat dopravu pro ty nejzranitelnější lidi v brněnských ulicích," řekl za Brno na kole Michal Šindelář.

Spolek Brno na kole získal v žalobě výraznou společenskou podporu desítek lidí. „Aktuálně máme díky veřejné finanční podpoře dostatek zdrojů i pro případné další spory, pokud by město v odstraňování bezpečné infrastruktury pokračovalo,“ dodal Šindelář.

Magistrát čeká na zdůvodnění rozsudku, může podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu

Pro pohyb cyklistů na Mendlově náměstí a Mlýnské ulici se městu v minulosti podařilo najít kompromisní řešení. „V ulicích Radnická a Rumiště se vzhledem k šířkovému uspořádání komunikace a alternativní trasy bohužel náhradní řešení nenašlo,“ vysvětlil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Magistrát může nyní podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, zatím však nemá odůvodnění rozsudku. „Zatím nemáme k dispozici podrobné zdůvodnění soudu, ze kterého by bylo zřejmé, s jakými námitkami se musel vypořádat a z jakých důvodů rozhodl právě takto. Detailní zhodnocení situace a nástin dalších kroků tak můžeme poskytnout, až se seznámíme s podrobnými posudky,“ uvedl Kratochvíl.

Rozhodnutí krajského soudu zrušilo značení související s jízdou cyklistů v protisměru, nijak se ale nedotkne stanovení dopravního značení pro rezidentní parkování. To zůstává v platnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BrnoNaKole

Štítky cyklisté, cyklistika, kolo, BrnoNaKole, soud, na kole, Brno, cyklista, žaloba, policie, Krajský soud v Brně, Mendlovo náměstí, Nejvyšší správní soud České republiky, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno musí zrušit zákaz jízdy cyklistů v protisměru, prohrálo spor u krajského soudu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.